Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ernest Johnson

Pogubljen muškarac s mentalnim poteškoćama, za njegovo pomilovanje molio i papa

Ernest Johnson – twitter

Ernest Johnson primio je u utorak smrtonosnu injekciju nakon što je Vrhovni sud SAD-a odbio da razmotri odlaganje izvršenja kazne

Muškarac iz savezne države Missouri u SAD-u pogubljen je zbog ubistva uprkos molbama za pomilovanje od advokata koji su na sudu dokazali da osoba ima intelektualne poteškoće.

Ernest Johnson primio je u utorak smrtonosnu injekciju nakon što je Vrhovni sud SAD-a odbio da razmotri odlaganje izvršenja kazne, javlja NBC News.

Molbe 61-godišnjaka za pomilovanje od izvršenja smrtne kazne naišle su na podršku od pape Franje i dva člana Kongresa.

Johnson je u pljački 1994. godine ubio troje radnika u trgovini.

Advokati Johnsona tvrdili su da on ne zaslužuje smrtnu kaznu jer je više testova inteligencije pokazalo da ima mentalne sposobnosti djeteta i da još uvijek čita na nivou trećeg razreda.

Johnson, afroamerikanac, rođen je s fetalnim alkoholnim sindromom nakon što je njegova majka često bila u alkoholiziranom stanju tokom trudnoće.

Nedostaje mu i petina moždanog tkiva nakon što je 2008. godine imao operaciju uklanjanja tumora na mozgu.

Advokati su ukazali na presudu Vrhovnog suda iz 2002. godine u kojoj se tvrdi da se primjenom smrtne kazne protiv Amerikanaca s intelektualnim poteškoćama krši Osmi amandman Ustava SAD-a koji zabranjuje “okrutno i neprimjereno kažnjavanje”.

Međutim, Vrhovni sud američke države Missouri prošle godine je Johnsonu odbio odlaganje izvršenja smrtne kazne i odbio da ponovo sasluša njegov slučaj.

Guverner savezne države Missouri takođe je odbio da blokira izvršenje kazne.

Johnson je prvi zatvorenik nad kojim je izvršena smrtna kazna u državi Missouri od maja 2020. godine, a sedma osoba koja je pogubljena u SAD u ove godine, obavijestio je Informativi centar za smrtnu kaznu u SAD-u.