Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indija

Pogubljena četvorica muškaraca zbog silovanja i ubistva mlade žene

silovatelji indija

Njena smrt potaknula je Indiju da usvoji stroge nove zakone o seksualnom nasilju

Indija je pogubila vješanjem u petak četvoricu muškaraca osuđenih za silovanje i ubistvo mlade žene u autobusu u New Delhiju 2012, slučaju koji je šokirao svijet i osramotio tu zemlju zbog groznih zločina nad ženama.

Osuđenici su pogubljeni u zoru u zatvoru Tihar u New Delhiju, izvijestili su indijski mediji, prenosi Hina.

Stotine policajaca bile su raspoređene ispred zatvora kako bi držali pod kontrolom gomilu ljudi koja je došla proslaviti izvršenje smrtne kazne nad četvorkom koja je zapanjila svijet i stavila u fokus sigurnost žena diljem Indije. Dio okupljenih nosio je plakate na kojima je pisalo “Pravda za žene” i “objesite krivce”.

Zločin koji se dogodio 16. decembra 2012. izazvao je masovne proteste. Indijski mediji nazvali su žrtvu Nirbhaya, što znači neustrašiva, budući da po indijskom zakonu njeno ime nije moglo biti objavljeno.

“Danas je izvršena pravda nakon sedam godina”, rekla je žrtvina majka novinarima ispred zatvora. “Pozdravljam indijsko sudstvo i zahvaljujem Bogu jer je uslišio naše molitve… duša moje kćeri sada može počivati u miru.”

Nakon stravičnog zločina uhapšena u šestorica muškaraca. Jedan je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u ožujku 2013. nakon što si je očito sam presudio.

Drugi, koji je imao 17 godina u to vrijeme, proveo je tri godine u popravnom domu i pušten je 2015.

Godine 2017. Vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu preostaloj četvorici.

Napadnuta u autobusu i ostavljena da umre na cesti, 23-godišnja žrtva podlegla je povredama nakon dvije sedmice u bolnici.

Njena smrt potaknula je Indiju da usvoji stroge nove zakone o seksualnom nasilju.

Novi zakoni su uveli strože kazne za silovatelje, uključujući smrtnu kaznu u nekim slučajevima, i kazne za zločine kao što je bacanje kiseline u lice i praćenje.