Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u gazi

Pojavio se snimak: Ovo je ogromni labirint tunela Hamasa ispod Gaze

Foto: Screenshot/X

Vrlo je teško procijeniti veličinu mreže koju je Izrael nazvao Gaza Metro, jer se vjeruje da se proteže ispod teritorija koji je dugačak samo 41 km i širok 10 km

Izrael tvrdi da napada dijelove tajnog labirinta tunela koje je ispod Gaze izgradio Hamas, nastavljajući s odmazdom za subotnji prekogranični napad palestinske islamističke militantne skupine.

“Razmišljajte o pojasu Gaze kao o jednom sloju za civile, a zatim drugom sloju za Hamas. Pokušavamo doći do tog drugog sloja koji je izgradio Hamas. Ovo nisu bunkeri za civile u Gazi. To je samo za Hamas i druge teroriste kako bi mogli nastaviti ispaljivati rakete na Izrael, planirati operacije, slati teroriste u Izrael”, rekao je glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u četvrtak.

Koliko su dugi?

Vrlo je teško procijeniti veličinu mreže koju je Izrael nazvao Gaza Metro, jer se vjeruje da se proteže ispod teritorija koji je dugačak samo 41 km i širok 10 km, piše BBC.

Nakon sukoba 2021. godine IDF je objavio da je uništio više od 100 km tunela u zračnim napadima. Hamas je u međuvremenu ustvrdio da se njegovi tuneli protežu na 500 km i da je samo pet posto pogođeno.

Za usporedbu, londonska podzemna željeznica dugačka je 400 km i uglavnom je iznad zemlje.

Izgradnja tunela počela je u Gazi prije nego što je Izrael povukao svoje trupe i naseljenike 2005. godine. Izgradnja je ubrzana nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom dvije godine kasnije, što je potaknulo Izrael i Egipat da počnu ograničavati kretanje robe i ljudi iz sigurnosnih razloga

Na svom vrhuncu, gotovo 2500 tunela koji prolaze ispod egipatske granice korišteno je za krijumčarenje komercijalne robe, goriva i oružja Hamasa i drugih militantnih skupina.

Potopio ih Egipat

Krijumčarenje je postalo manje važno za Gazu nakon 2010. godine, kada je Izrael počeo dopuštati uvoz robe preko svojih prijelaza. Egipat je kasnije zaustavio krijumčarenje tako što je potopio ili uništio tunele. Barem većinu njih.

Vjeruje se da su tuneli unutar Gaze čak 30 metara ispod površine i imaju ulaze smještene u prizemljima kuća, džamija, škola i drugih javnih zgrada kako bi se militantima omogućilo da izbjegnu lociranje.

Izgradnja mreže koštala je i lokalno stanovništvo. IDF je optužio Hamas da je na tunele potrošio milijune dolara poslanih Gazi kao pomoć, kao i desetke tisuća tona cementa namijenjenog obnovi domova uništenih u prethodnim ratovima.