Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri vojnika ubijena

Pokolj u vazduhoplovnoj bazi: Ruski vojnik pobio oficire koji su došli u obilazak

rusija (1)

Inicijacija je jedan od najtežih problema u ruskoj vojsci od 90-ih godina iako se stanje nešto popravilo zadnjih godina

Tri vojnika ubijena su u ponedjeljak u pucnjavi u vojnoj bazi u Rusiji, a počinitelj je vojnik koji je naoružan i u bijegu, objavile su ruske novinske agencije.

“Tri vojnika smrtno su ranjena u napadu. Komandant vojne jednice i snage reda poduzeli su mjere da pronađu i privedu napadača”, rekao je predstavnik za medije vojnog okruga Zapada, javlja Interfax.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima u regiji Voronježa, grada na zapadu Rusije, rekao je isti izvor.

Napadač iz te vojne baze ugrabio je oružje časnika, pucao je i u bijegu je, navodi agencija TASS.

Prema izvoru na koji se poziva Interfax, pucnjava se dogodila u zračnoj luci “Baltimore” blizu Voronježa u administrativnim prostorijama vojske.

Još je jedna osoba lakše ozlijeđena, ali život joj nije u opasnosti.

Oko pet ujutro vojnik je napao “oficire odreda koji su stigli na provjeru dežurstva. “Ria” je objavila identitet vojnika za kojim se traga, radi se o Antonu Makarovu.

Anton Makarov

Anton Makarov

Prema izvještajima lokalnih medija, vojnik je svoje kolege prvo napao sjekirom.

Izvori u 105. vazduhoplovnoj diviziji Zapadnog vojnog okruga rekli su za Pravda.ru da se u pukovniji razgovara o dva moguća uzroka tragedije: “problemi u službi” ili lični problemi “u civilnom životu”.

U oktobru 2019. ruski vojni obveznik ubio je osam osoba vatrenim oružjem u vojnoj bazi u Sibiru, Tada je Ramil Shamsutdinov otvorio vatru nakon predaje straže. U pismu koje je ostavio napisao je da je reagirao na “pakao” koji su mu priredili inicijacijom u vojsci. Prijeti mu doživotna robija.

Ramil Shamsutdinov

Ramil Shamsutdinov

Služenje vojnog roka u Rusiji obvezno je u trajanju godine dana za muškarce od 18 do 27 godina iako to znatan dio stanovništva nastoji izbjeći raznim načinima.

Inicijacija je jedan od najtežih problema u ruskoj vojsci od 90-ih godina iako se stanje nešto popravilo zadnjih godina.

Nevladino udruženje za zaštitu ljudskih prava navodi da su rituali kojima su podvrgnuti novaci i dalje vrlo česti.