BiH

Sjednica CIK-a

Samra Ćosović – Hajdarević podnijela ostakvu na mjesto zastupnice u Skupštini KS

09/11/2020

Kako je rečeno na sjednici CIK-a Samra Ćosović–Hajdarević  ostavku je podnijela iz privatnih i profesionalnih razloga, a umjesto nje u Skupštinu KS iz SDA ulazi Hazim Bahtanović

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH prihvaćen je zahtjev Samre Ćosović –Hajdarević, zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, o prestanku mandata na mjesto zastupnice, te je prihvaćen prijedlog da na mjesto zastupnika u Skupštini KS, umjesto nje bude imenovan sljedeći sa liste SDA i to Hazim Bahtanović.

Kako je rečeno na sjednici CIK-a Samra Ćosović –Hajdarević, ostavku je podnijela iz privatnih i profesionalnih razloga.

Inače, prema predviđenim procedurama Bahtanović se treba izjasniti da li prihvata mandat u Skupštini KS. Bahtanović je vijećnik u ovom sazivu Općinskog vijeća Novo Sarajevo, a i nosilac je liste SDA na predstojećim lokalnim izborima za to općinsko vijeće.
Zanimljivo je da je za Bahtanovića bilo govora da je upravo njega spominjao Asim Sarajlić u kompromitirajućem audio snimku kojeg je prije nekoliko mjeseci, a nakon izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA objavio Semir Efendić. Tada je Bahtanović izabran za potpredsjednika KOSDA.

U snimku koji svjedoči o korupciji prilikom izbora prvog čovjeka SDA Kantona Sarajevo, Sarajlić između ostalog kaže „Vidjet ću ja da ti Hazim uslika i da ti pošalje zaokružen listić“, a na pitanje drugog sagovornika na snimku „Hoće li Hazim kome izletiti?, Sarajlić odgovora:

-„Ma neće, Hazim je moj. On će ti uslikati jedan zaokružen listić i poslat će Traci na mobitel“.

Ukoliko Bahtanović prihvati mandat poslanika u Skupštini KS, upućeni kažu da će na taj način SDA biti sigurnija s njim nego s Ćosović-Hajdarević za koju je već bilo govora da “vaga” da li da se prikloni Aljoši Čampari koji je ranije isključen iz SDA. Na taj način većina opozicije u Skupštini KS neophodna posebno u kontekstu najave o smjeni aktuelne Vlade KS bila bi još više učvršćena.

No, svojom ostavkom na mjesto zastupnice, Ćosović-Hajdarević razriješila je sve dileme i osigurala ulazak u Skupštinu Bahtanoviću, a samim tim i očuvanje jednog glasa za SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.