Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privedene četiri osobe

Pokušali oteti njemačkog ministra i uništiti objekte kako bi cijela zemlja ostala bez struje

njemacka-policija

Osumnjičenici koji su privedeni ove sedmice bili su povezani sa grupama koje su protestovale protiv COVID-19 ograničenja, kao i sa ekstremno desnim pokretom “Reichsbuerger”, koji negira postojanje moderne njemačke države, navodi se u saopćenju tužiteljstva

Njemačka policija privela je četvoricu njemačkih državljana osumnjičenih da su planirali otmicu njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha i uništiti elektroenergetske objekte kako bi izazvali nestanak struje u cijeloj zemlji.

– Vjeruje se da su se dvojica glavnih osumnjičenika dogovorili s drugima da organizuju napad na saveznog ministra zdravstva – rekao je u četvrtak glasnogovornik ureda tužiteljstva u Koblenzu, potvrđujući izvješće njemačke televizije ARD, prenosi Reuters.

Osumnjičenici koji su privedeni ove sedmice bili su povezani sa grupama koje su protestovale protiv COVID-19 ograničenja, kao i sa ekstremno desnim pokretom “Reichsbuerger”, koji negira postojanje moderne njemačke države, navodi se u saopćenju tužiteljstva.

Zavjera za otmicu Lauterbacha posljednja je u nizu incidenata koji su potaknuti bijesom nekih Nijemaca zbog ograničenja za osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa i prijedloga da vakcinacija postane obvezna za sve.

U decembru je policija spriječila zavjeru aktivista protiv vakcinacije da ubiju državnog premijera Saksonije u istočnoj Njemačkoj.