u jeku protesta

Policajac u Kaliforniji ubio mladića koji je klečao pred njim (FOTO/VIDEO)

ub

Policija Valleja otkrila je u srijedu da je policajac dan ranije upucao i usmrtio 22-godišnjem mladića koji je bio osumnjičen za pljačku tokom nasilnih protesta koji već danima traju širom SAD-a

Novo ubistvo u Americi u kojem je policajac ubojica dogodilo se u Valleju, gradu sjeverno od San Francisca, piše LA Times.

Policija Valleja otkrila je u srijedu da je policajac dan ranije upucao i usmrtio 22-godišnjem mladića koji je bio osumnjičen za pljačku tokom nasilnih protesta koji već danima traju širom SAD-a.

Mladić, koji je identificiran kao Sean Monterrosa, u ruci je imao malj, klečao je pred policijskim službenikom ispred trgovine Walgreen, koji ga je upucao i usmrtio. Policija Valleja identificirala je svog službenika kao Shawny Williams te dodala da je riječ o veteranu policijskih snaga.

Ovo ubistvo moglo moglo bi samo još više rasplamsati nasilje u Valleju, gradu sjeverno od San Francisca, gdje su dosad zabilježeni mirni, ali i nasilni prosvjedi koji već danima traju nakon ubistva Georga Floyda u Minnesoti.

Na konferenciji za medije u srijedu, Williams je rekao da je policija primila poziv s mjestom trgovine Walgreens još u ponedjeljak navečer, ali drugi je stigao oko podne drugoga dana. U pozivu je bila prijavljena pljačka apoteke.

Nekoliko minuta nakon poziva ispred trgovine Walgreens je stiglo i policijsko vozilo. Vidjeli su nekoliko demonstranata koji pljačkaju na parkiralištu ispred trgovine kako se ukrcavaju u sivi kamion i crni automobil. Williams kaže da je crni automobil namjerno zabio u policijsko vozilo, aktivirao se zračni jastuk i jedan policijski službenik bio je ozlijeđen, prenosi Index.