Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protesti u peruu

Policajac živ spaljen u automobilu tokom antivladinih nemira

ezgif-5-ddc683f6cb

José Luis Soncco Quispe (29) bio je u patroli s kolegom u Huliaki, gradu u blizini granice s Bolivijom i jezerom Titikaka, u ponedjeljak navečer kada ih je napala banda koja je kasnije spalila njihovo vozilo, sudeći po policijskim izvještajima

Policajca u patroli napali su i živog su spalili demonstranti u peruanskoj regiji Puno dok je broj poginulih u demonstracijama nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Pedra Castilla porastao na 47, saopćile su vlasti.

José Luis Soncco Quispe (29) bio je u patroli s kolegom u Huliaki, gradu u blizini granice s Bolivijom i jezerom Titikaka, u ponedjeljak navečer kada ih je napala banda koja je kasnije spalila njihovo vozilo, sudeći po policijskim izvještajima.

Sonckov partner u patrolnom automobilu, Ronald Villasante Toque, rekao je da je policajce “zadržalo i fizički napalo oko 350 demonstranata”.

Villasante je prebačen u bolnicu u Limi sa višestrukim povredama glave nakon što je pretučen. Rekao je da nije bio svjestan šta se dešava s njegovim partnerom.

Premijer Alberto Otárola potvrdio je Sonccovu smrt na sjednici Kongresa, rekavši da su policajce napali demonstranti.

– Policija je stigla na lice mjesta i ustanovila da je jedan policajac pretučen i vezan, a drugi, Luis Sonko Kispe, je nažalost preminuo. Živ je spaljen u svom patrolnom autu – rekao je.

Otárola je najavio trodnevni policijski sat od 20,00 do 04,00 sati ujutro u Puneu, a u srijedu dan žalosti za palim, prenosi AP.