Globus

Hrvatska

Policajci mu došli na vrata zbog komentara na Facebooku, dobio je i kaznu

19/06/2019

Rekli su mi da se moram javiti u stanicu ako je moguće u toku dana. Ja sam odmah otišao i tamo su me dva policajca ispitala

Dvojica Slavonaca kažnjena su jer su na Facebooku komentirali policiju.

Čitatelji eBroda Ivica i Ivan su na portalu i Facebook stranici portala javno komentirali tekst o “uličnoj redukciji” i zapljeni droge na način koji po zakonu vrijeđa i omalovažava policiju.

“Otprilike mjesec dana nakon što sam postavio komentar policijski auto mi je došao pred kuću, pitao sam ih o čemu se radi, jedan policajac mi je pokazao isprintani papir na kojem je bio moj komentar. Rekli su mi da se moram javiti u stanicu ako je moguće u toku dana. Ja sam odmah otišao i tamo su me dva policajca ispitala. Nisam dugo bio u stanici, duže sam čekao da me prime. Pitali su me zašto sam to napisao, kazali su mi da moraju napraviti izjavu i da navedem neki razlog zbog napisanog komentara. Izjasnio sam se zašto sam to napisao i pitao što slijedi dalje. Rekli su da ću dobiti poziv na sud i da tamo kažem isto što sam rekao njima i to je bilo otprilike to. Nakon mjesec dana mi je došla kazna, nisam išao ni na sud ni nigdje, samo su mi poslali prekršajni nalog i kaznu. Inače kazao sam da nikog nisam osobno uvrijedio niti mislio zlo određenoj osobi, na to sam dobio odgovor da je to uvreda policije i države”, kazao je Ivica Golemović koji je dobio kaznu od 700 kuna (oko 180 KM), dok je drugookrivljeni Ivan dobio kaznu od 400 kuna (105 KM).

Portal eBrod je kontaktirao policijsku upravu i postavio pitanje u kojem slučaju policija reagira i na osnovu čega. Stiglo je pojašnjenje Krešimira Šimića, policijskog službenika za odnose s javnošću Policijske uprave Brodsko-posavske.

“Policija kao ovlašteni tužitelj temeljem članka 160. Prekršajnog zakona (NN 39/13), može pokrenuti prekršajni postupak protiv osoba koje ih vrijeđaju ili omalovažavaju, odnosno postupanje i rad prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe. Nema razlike između vrijeđanja ili omalovažavanja za vrijeme postupanja policije ili vrijeđanja i omalovažavanja naknadno neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama.

Nakon utvrđivanja podataka osobe, policija podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu zbog počinjenog prekršajima iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Predviđena kazna za navedeni prekršaj je od 200 do 750 kuna ili kazna zatvora do 30 dana”, stoji u dopisu koji je stigao u redakciju, što znači da je Golemović dobio gotovo maksimalnu kaznu.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.