BiH

Skupština KS

Zastupnica SBB-a Bilsena Šahman traži da se kazne portali koji imaju komentare

19/06/2019

"Komentari nisu izraz mišljenja građana već vješto vođena kampanja od strane pojedinaca", tvrdi Šahman

Bilsena Šahman, zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je inicijativu Ministarstvu pravde KS da se “utvrdi zakonska regulativu kojom bi se regulisala njena inicijativa, a koja se odnosi na sankcioniranje sadržaja na portalima, tačnije komentara čitalaca”.

– Upućujem inicijativu da se strogo i odmah sankcionira bilo koji kompromitirajući i uvredljivi sadržaj na portalima, a da se ograniči broj komentara čitalaca na najmanju moguću mjeru. Komentari čitalaca na web portalima su preuzeli i u potpunosti ovladali medijskim prostorima uništavajući novinarstvo, kulturu pisanja i čitanja, te stvarajući atmosferu mržnje i hipokrizije i na taj način doprinoseći općoj nesigurnoj atmosferi u BiH – kazala je Šahman, a potom nastavila:

-Povjerenje građana u novinarstvo je zloupotrijebljeno kada su na scenu stupili portali, a nakon toga i komentari čitalaca bez identifikacije. Svjedoci smo da je ovaj medijski rat prerastao u rat botova autora tekstova plaćenih od strane pojedinaca u cilju plasiranja odgovarajućih vijesti za političke, stranačke, individualne potrebe pojedinaca.

Komentari nisu izraz mišljenja građana već vješto vođena kampanja od strane pojedinaca, kontrolirano usmjeravanje javnog mišljenja na način da se činjenice pogrešno interpretiraju, spinuju i javnost dovodi u zabludu. Danas se većina portala oslanja na komentare čitalaca koji im donose veću posjećenost stranicama i veću materijalnu dobit, što su veće uvrede i senzacije, to je veća dobit vlasnicima portala. Portal se zaklanja iza komentara čitalaca pri tome se ograđujući da komentari ne predstavljaju stavove redakcije iako se nalaze na istom prostoru kao i tekst. Administratori navodno uklanjaju uvredljiv sadržaj u skladu sa svojim internim procedurama, ali na način kako i kada odgovara pojedincima. Ja sam morala angažovati ombudsmane da sankcioniraju pojedine portale.

Prostor za komentiranje je postao poligon za iživljavanje bolesnih umova te prerastao u masovni govor mržnje koristeći postulate slobode govora ili kritičko novinarstvo. Komentari se koriste za manipuliRanje javnošću i svakodnevno se na određenim portalima nalaze razni uvredljivi komentari o javnim ličnostima koji daleko prevazilaze dimenzije dopuštenog i civiliziranog ponašanja, svjedoci smo vrijeđanja na vjerskoj, nacionalnoj i spolnoj osnovi – kaže se u inicijativi koju je uputila Šahman.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.