Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšena jedna osoba

Policija Kosova oduzela 272 uređaja za proizvodnju kriptovaluta

kosovo policija rudarenje kripto AA (1)

Nadležne institucije će se dodatno angažovati kako bi se zaustavila proizvodnja kriptovaluta, zbog koje se, kako se sumnja, bilježi velika potrošnja električne energije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla saopštio je da je Policija Kosova izvela akciju u okviru koje je zaplijenjeno 272 aparata za proizvodnju kriptovaluta na teritoriji opštine Leposavić, a da je jedna osoba uhapšena.

„Akcija je završena bez incidenata“, napisao je ministar Svečlja na Fejsbuk nalogu.

Vlada Kosova je 4. januara donela odluku o zabrani proizvodnje kriptovaluta na cijeloj teritoriji Kosova zbog energetske krize.

Kako je tada saopšteno, nadležne institucije će se dodatno angažovati kako bi se zaustavila proizvodnja kriptovaluta, zbog koje se, kako se sumnja, bilježi velika potrošnja električne energije.

Kriptovaluta je vrsta digitalnog novca, decentralizovana, zasnovana na “blockchain” tehnologiji. “Blockchain” je baza podataka koja sadrži informacije o digitalnim transakcijama.

U praksi, to je nešto poput kupoprodajne knjige, raspodeljene širom svijeta putem računara.

Ministar Policije je rekao da je ova akcija organizovana u cilju identifikovanja i konfiskovanja opreme za proizvodnju kriptovaluta.

On je napomenuo da će slične akcije biti nastavljene sve dok se u potpunosti ne implementira odluka Skupštine i Vlade Kosova.

Sumnja se da se proizvodnjom kriptovaluta u velikoj mjeri bave stanovnici četiri opštine na sjeveru Kosova, koji od 1999. godine ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju, piše Radio Slobodna Evropa.