Globus

odbio dati ličnu

Policija pretukla mladića u Zadra: “Policajci bili pijani, čuli su ga da priča ekavicom”

17/08/2020

Kaže da su policajci bili u vidno alkoholiziranom stanju, što nije teško zaključiti sa snimke koju je snimio njen brat, koji je također priveden, ali dan kasnije

Snimka na kojoj hrvatski policajac u Zadru tuče mladića podigla je dosta prašine u susjednoj Hrvatskoj.

Kako javljaju Antena Zadar i Zadar News, zadarska policija jutros je izvijestila o incidentu koji se u noći sa subote na nedjelju dogodio u Korlatu tokom proslave blagdana Velike Gospe, a nakon kojeg su tri mladića u dobi od 33, 24 i 23 godine osumnjičena za prisilu prema službenoj osobi i prijetnju.

“U subotu, u 2:15 sati prilikom intervencije policijskih službenika povodom narušavanja javnog reda i mira, a za vrijeme postupanja prema 33-godišnjaku koji se opirao i potom vrijeđao policijske službenike, prišli su im 24-godišnjak i 23-godišnjak te odgurivali i tukli rukama policajce nakon čega su se udaljili, dok je 33-godišnjak uz upotrebu prisile priveden u prostorije policije”, stoji u policijskom saopćenju.

Jedna svjedokinja incidenta tvrdi da je privedeni mladić bio pijan, ali kaže da su pijani bili i policajci koji su, prema njenim riječima, smjenu proveli za šankom na kojem je radila.

Kaže da su policajci bili u vidno alkoholiziranom stanju, što nije teško zaključiti sa snimke koju je snimio njen brat, koji je također priveden, ali dan kasnije.

Svjedokinja ne opovrgava da je njen prijatelj, 33-godišnjak, također bio pijan, no smatra da je onakvo postupanje dvojice policajaca, koji su alkohol navodno konzumirali od 21 do 2 sata ujutro, bilo nepotrebno.

“Nakon što je fešta završila i muzika se ugasila, nekoliko nas sjelo je na obližnji zidić. Nikog nismo uznemiravali ni galamili. Došli su policajci i od prijatelja (33-godišnjaka iz izvještaja) tražili ličnu kartu. Istina je da je moj prijatelj bio pijan, no kada su prolazili čuli su da on priča ekavicom i mislim da je sve eskaliralo upravo zbog toga. Nakon što im je odbio dati ličnu kartu počeli su vikati, a nakon što ih je on pitao broj značke, podivljali su i počeli ga tući, kao što se vidi na snimci. Kada su shvatili da su snimljeni, jedan od policajaca je počeo vikati da će izvaditi pištolj”, rekla je svjedokinja za Antenu Zadar.

Ona tvrdi da su u pomoć policajcima stigli kolege iz interventne jedinice koji su, kako tvrdi, i sami vidjeli da su policajci pijani. Po njenog brata došli su ujutro.

Iako mladić kojeg je policajac napao nakon što je odbio dati ličnu na uvid, te je vikao na njega, prema riječima djevojke, nije ni na koji način učestvovao u sukobu, baš kao ni 24-godišnjak koji je također priveden, jedan od policajaca tvrdio je da ga je udario nogom u leđa, što fizički nije bilo izvedivo budući da je, kako kaže svjedokinja, on cijelo vrijeme stajao ispred policajca.

“Policajac je pokazivao tragove krvi na majici optužujući mog brata da ga je udario, ali to je bila krv mog prijatelja kojeg su pretukli na podu”, govori svjedokinja.

Na snimci se vidi da je mladić prije napada od policajca koji je urlao na njega tražio broj značke, nakon čega je uslijedio napad. Policajac je, u skladu s hrvatskim Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, dužan dati na uvid broj svoje značke.

Uz to, policajac prije provjere identiteta osobe mora upoznati osobu s razlozima provjere identiteta. Pogledajte snimku…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.