Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat na ulicama

Policija prije nego što je preuzela kontrolu u Beogradu tukla sve redom

EcXYjOQXkAEVfFU

Građani su se skupili kod Skupštine Srbije i zaustavili promet platoa ispred zgrade parlamenta. Prvo ih je bilo nekoliko stotina, a taj se broj tijekom večeri povećao na nekoliko hiljada

Hiljade građana Srbije okupilo se kod zgrade srpskog parlamenta nakon najave predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića da se vraćaju drastične mjere koje uključuju vraćanje višednevnog policijskog sata i zabrane okupljanja više od pet ljudi, i u zatvorenom i na otvorenom.

Građani su se skupili kod Skupštine Srbije i zaustavili promet platoa ispred zgrade parlamenta. Prvo ih je bilo nekoliko stotina, a taj se broj tokom večeri povećao na nekoliko hiljada. Među njima su i studenti, i obični građani, aktivisti, ali i pripadnici nekih desničarskih skupina.

Ljudi uzvikuju “Vučiću lopove”, “Vučiću pederu”, “Ostavke”, “Izdaja”, zvižde, a neki lupaju u lonce. Na prosvjedu pojavila se policija, a građani naizmjenično propuštaju vozila. Pojedinci viču i “Kosovo je srce Srbije”, “Nećemo migrante”.

Oko 22:10 sati prosvjednici su krenuli prema zgradi parlamenta. Na platou pred zgradom Skupštine su upalili baklje i krenuli u proboj u zgradu.

Nekima od njih to je i uspjelo nakon čega je intervenisala oklopna policija koja ih je uspjela istjerati iz parlamenta.

Rat s policijom nastavio se ispred Skupštine Srbije, a onda i po ulicama Beograda. Obračun je trajao satima, a suzavci su neprestano letjeli uokolo, dok su prosvjednici uzvraćali kamenjem.

Sve je završilo tek oko 2:30 ujutro kada je policija preuzela kontrolu nad ulicama, a televizijske ekipe snimile su niz brutalnih privođenja u kojima su policajci, uglavnom oni u civilu, pendrecima mladili i cipelarili prosvjednike koji su ležali na tlu.