Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

YIHR

Policija Srbije zabranila uklanjanje murala Ratka Mladića u Beogradu

sratko

“Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vrijeme, umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična djela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama”, navedeno je iz YIHR-a

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije primila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za utorak 9. novembra u okviru kojeg je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vrijeme, umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična djela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama”, navedeno je iz YIHR-a.

Smatraju da je skup i uklanjanje murala koordinisano zajedno sa stambenom zajednicom, a na osnovu rješenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija.

Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotive ratnim zločincima u javnom prostoru.

“Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do ‘međusobnog fizičkog sukoba’ zbog ‘okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu’. Ovakvo obrazloženje razumijemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, koje samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodu terora za ekstremističke grupe. Ovog puta je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti – pitanje odnosa prema ratnim zločinima – pa je mehanizam zabrane usmjeren ne prema huliganima nego prema antifašistima”, navedeno je iz YIHR-a.

Istakli su da nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog prijetnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup, a ipak su njihove prijetnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava.

“To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima. Država godinama pokušava da izjednači dvije grupe, predstavljajući nas ekstremima – sa jedne strane oni koji se zalažu za mir, za poštovanje žrtava, za poštovanje sudskih presuda, a sa druge strane nasilnici koji baštine fašističke i kolaboracionističke tradicije. Ta podjela je potpuno vještačka, ali je apsolutno jasno na čijoj je strani država – jer je zabranom skupa i onemogućila uklanjanje murala Ratku Mladiću. Država je sačuvala mural Ratka Mladića”, poručili su.

Inicijativa će u najskorijem roku podnijeti žalbu na ovu zabranu, i sigurno će na sudu u narednim mjesecima ili godinama dobiti potvrdu da je zabrana protivzakonita.

“Ali ključno pitanje je – ko će ukloniti Ratka Mladića sa izloga našeg glavnog grada?”, dodali su iz YIHR-a.