Globus

konkurs za 600 radnika

Policija u Beču traži nove zaposlenike, prednost imaju osobe stranog porijekla

12/10/2021
Foto: Fena

Svake godine Odjeljenje za integraciju organizuje četiri događaja pod sloganom "Potreban si Beču!" (Wien braucht dich!). Na događaje su pozvani svi građani sa migracijskim porijeklom

Policija u Beču traži oko 600 novih uposlenika godišnje. Od 2007. godine Bečka policija u saradnji sa Odjeljenjem za integraciju kroz promotivne događaje “Potreban si Beču!” pokušava da pridobije zaposlene sa stranim porijeklom.

Svake godine Odjeljenje za integraciju organizuje četiri događaja pod sloganom “Potreban si Beču!” (Wien braucht dich!). Na događaje su pozvani svi građani sa migracijskim porijeklom, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

– Beč je raznolik grad i tu raznolikost želimo prenijeti u sve sfere života. Projekt zapošljavanja Bečlija sa stranim porijeklom je važan korak ka dobrom suživotu u Beču. Građani koji imaju strano porijeklo daju svoj doprinos kroz različita iskustva i znanje stranih jezika što u policijskom poslu predstavlja prednost. Također je značajno da se raznolikost vidi u organima izvršne vlasti kako bi se uklonio strah i izgradilo povjerenje kada je u pitanju osjetljiva tema bezbjednosti – kazao je je Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika i član gradskog vijeća zadužen za integraciju.

Preduslov za prijavu na radno mjesto je austrijsko državljanstvo, a zemlja rođenja nije presudna. U toku postupka upošljavanja provjeravaju se fizička spremnost, znanje njemačkog i matematike. Svi koji uspješno završe testiranje mogu započeti dvogodišnju policijsku obuku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.