Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija u Otočcu oduzela ploče za spomen-obilježje Francetiću

hrvatska
Foto: Index.hr

Policijski službenici Policijske uprave (PU) ličko-senjske su u poslijepodnevnim satima u petak, 30. juna, na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana, te pretragom automobila pronašli dvije ploče koje su trebale biti postavljene kao spomen-obilježje Juri Francetiću, zapovjedniku zloglasne ustaške jedinice Crna legija, prenosi Anadolu Agency.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, muškarci su bili starosti 40, 74 i 87 godina.

“U osobnom automobilu pronađene su dvije ploče koje su, prema najavama, trebale biti javno istaknute kao spomen-obilježje Juri Francetiću, te su ih policijski službenici oduzeli od 87-godišnjaka”, navodi se u saopćenju.

Policijski službenici, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela opisanog u članku 325. Kaznenog zakona u svezi čl. 34., odnosno pokušaj javnog poticanja na nasilje i mržnju, navode iz MUP-a RH i dodaju kako će i dovršetku kriminalističkog istraživanja pravovremeno obavijestiti javnost.

Jure Francetić je bio ustaški komandant tokom Drugog svjetkog rata i zapovjednik zloglasne Crne legije koja je djelovala uglavnom u Bosni. Rođen je 1912. u Otočcu u Hrvatskoj, a u mladosti je pristupio ustaškom pokretu. Nakon stvaranja Nezavisne države hrvatske bio je jedan od njenih najutjecajnijih članova. Umro je u partizanskom zatvoru od posljedica ranjavanja krajem 1942.