Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatan se u svom stilu oprostio od navijača Uniteda

zlatan ibrahimovic

“Prestar je. Neće se snaći u Engleskoj. Uzimat će mjesto mladima.” Ovo su bili neki od argumenata kada je prošlog ljeta na pragu 35. došao u Manchester i poručio da je Cantona možda kralj tog grada, ali da je on svakako Bog.

Devet mjeseci kasnije, bio je najbolji strijelac kluba s 28 golova, a još 10 ih je namjestio. Golovima je Unitedu donio engleski Superkup i Liga kup, a u Europa Ligi je zabijao i asistirao do četvrtfinala, kada je protiv Anderlechta teško povrijedio ligament koljena. Operacija i oporavak značile su da više neće igrati do 36. rođendana u oktobru.

Navedene impresivne brojke bile bi još bolje da zbog teške povrede nije propustio zadnjih deset utakmica sezone, među kojima i finale Evropa Lige, nakon kojeg se Unitedovom trijumfu radovao kao malo dijete i terenom stadiona u Stockholmu skakao na štakama.

Nakon što je saznao da do kraja sezone neće igrati, odrekao se fantastične plate od 367 tisuća funti sedmično, jer je smatrao da je ne zaslužuje ako ne igra i ne zabija.

Jednogodišnji ugovor s Unitedom trajao mu je do sinoć, uz opciju produženja na još jednu sezonu. Ali, s obzirom na tešku povredu, a da United čeka naporna sezona u kojoj ne mogu čekati teško ranjenog veterana, to je značilo razlaz Zlatana i Manchestera.

Od kluba i grada koje je počastio kratkim ali slatkim, najslađim druženjem, oprostio se fotografijom kako slavi gol u Unitedovom dresu i porukom:

I came. I said. I conquered.

Objavu dijeli IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic)

“Došao sam. Rekao sam. Pokorio sam.” I pri tome ništa nije lagao.