Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen 12. Dubrovnik Forum: Jačom saradnjom protiv izazova stabilnosti

dubrovnik forum

Završen je 12. tradicionalni Dubrovnik Forum, pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“ na kojem je težište rasprave bila jadransko-mediteranska poveznica strateški bitnog područja na kojem se susreću EVropa, sjeverna Afrika i Bliski istok koje traži zajedničko suočavanje s izazovima sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i susjednim područjima kroz jačanje suradnje i poticanje dijaloga, prenosi Anadolu Agency.

Tokom Foruma razmotrene su brojne mogućnosti konkretnijeg djelovanja. Ovogodišnji Forum je bio usmjeren i prema razvijanju dodatnih prilika za poslovnom saradnjom na Jadranu i istočnom Sredozemlju kao i inter-kulturalnom dijalogu, s naglaskom na mobilnosti i obrazovanju mladih, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, koje je i domaćin Foruma.

Dubrovnik Forum 2017. otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a uvodno su se prisutnima obratili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednici Crne Gore, Kosova i Makedonije, Filip Vujanović, Hashim Thaci i Gjorge Ivanov.

Radni dio Foruma obuhvatio je okrugli stol i dva panela.

Na okruglom stolu na temu „Mir, sigurnost i stabilnost“ definirano je jadransko-mediteransko područje kao geografska dodirna tačka i raskrižje Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Evrope. Ovo područje višestrukih izazova, zahtijeva daleko više suradnje u političkom, sigurnosnom i gospodarskom smislu, zaključeno je i definirana su tri prioriteta zajedničkog djelovanja.

Na panelu „Gospodarstvo, međupovezivost i okoliš: razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju“ su razmotrene mogućnosti razvitka kopnenih, pomorskih i zračnih prometnih veza kao temeljni preduslov povećanja gospodarske razmjene. Jadransko-mediteransko područje te jugoistok Evrope, kriju mnoge neiskorištene mogućnosti za uspostavu novih pomorskih i zračnih veza, čime bi se potakli trgovina i turizam te poboljšala komunikacija među državama te stanovnicima ovoga dijela svijeta. Također se razgovaralo o već planiranim kopnenim prometnim koridorima te potrebi ispitivanja dodatnih mogućnosti u zaštiti okoliša, pomorskoj sigurnosti i energetici.

Na panelu „Inter-kulturalni dijalog, obrazovanje, mladež“ je istaknuto da “dobrobit ljudi i opći razvitak trebaju biti u osnovi našega djelovanja te da je vrednote mira i tolerancije potrebno promicati kroz inter-kulturalni i međuvjerski dijalog, povezujući ljude iz različitih regija i sredina, prevladavajući kulturne i političke podjele te osnažujući uzajamno razumijevanje”.

Na Forumu se raspravljalo o načinima otvaranja mogućnosti mladima kroz obrazovanje, akademsku mobilnost, zapošljavanje i poduzetništvo. Ulaganje u mlade je ulaganje u sigurnost – ključni je naglasak ovoga panela.

Kako je saopćeno iz MVEP Hrvatske, “ovogodišnji Dubrovnik forum poslao je snažnu poruku opredijeljenosti za osnaživanje zajedništva država jadranskog i mediteranskog područja u potrazi za što kvalitetnijim odgovorima na brojne suvremene izazove i donošenju politika koje potiču gospodarski rast i doprinose stabilnosti ovoga geopolitički iznimno značajnog dijela svijeta”.

Uoči Dubrovnik Foruma 2017. održan je sastanak na vrhu država sudionica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), čiji je domaćin bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a kojim je zaključeno jednogodišnje predsjedanje Hrvatskom ovim Procesom. Na samitu je usvojena završna deklaracija, a uz sudjelovanje najviših dužnosnika iz zemalja sudionica SEECP-a, predsjednika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije te premijera Bugarske, sudjelovala je i Federica Mogherini, visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Evropske komisije.