Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Policija ubila naoružanog muškarca nakon što je zapaljena sinagoga

Foto: X

Druga vodeća osoba u jevrejskoj zajednici Elie Korchia zahvalio je policiji na brzoj reakciji na “novu antisemitsku dramu u našoj zemlji”

Francuska policija ubila je muškarca nakon što je zapaljena sinagoga u sjeverozapadnom gradu Rouenu. Muškarac je navodno bio naoružan nožem i željeznom šipkom, a kada je krenuo prema policiji, policajac ga je upucao.

Gradonačelnik Rouena Nicolas Mayer-Rossignol kazao je da napad na sinagogu nije utjecao samo na jevrejsku zajednicu, već je cijeli grad “potresen i u šoku”, prenosi BBC.

Policija je, prema lokalnim izvještajima, pozvana oko 06.45 sati nakon što je viđen dim kako se diže iz sinagoge.

Značajna šteta

Vatrogasci na mjestu događaja na kraju su stavili pod kontrolu požar unutar sinagoge. Čini se da nije bilo žrtava osim naoružanog muškarca, rekao je gradonačelnik.

Šteta unutar sinagoge opisana je kao značajna.

-Stvarno sam uzrujana, to je katastrofalno – rekla je šefica jevrejske zajednice u Rouenu Natacha Ben Haïm.

Navela je da je benzinska bomba bačena kroz mali prozor te je zapalila sinagogu. Zidovi i namještaj su pocrnjeli od vatre, dodala je.

Lokalni javni tužitelj rekao je da su u toku dvije istrage – o podmetanju požara na bogomolju i o smrti čovjeka ispred zgrade.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin pohvalio je policiju “za njihovu reakciju i hrabrost”.

Francuska, kao i ostatak zapadne Evrope, bilježi porast antisemitizma otkako je Hamas napao južni Izrael prošlog oktobra, što je dovelo do sadašnjeg rata u Gazi.

Ranije ove sedmice spomenik u Parizu u čast 3900 muškaraca i žena koji su pomogli u spašavanju Jevreja tokom nacističke okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu bio je premazan crveno obojenim rukama.

Francuska ima treću najveću jevrejsku zajednicu u svijetu, nakon Izraela i SAD-a.

Zastrašivanje Jevreja

Čelnik francuskog Vijeća židovskih institucija (Crif) Yonathan Arfi kaže da je “podmetanje požara u sinagogi – namjera zastrašivanja svakog Jevreja”.

Druga vodeća osoba u jevrejskoj zajednici Elie Korchia zahvalio je policiji na brzoj reakciji na “novu antisemitsku dramu u našoj zemlji”.

Rouenove bogomolje su bile napadnute i u prošlosti. Prije osam godina svećenik je smrtno izboden dok je vodio crkvenu službu.

Najnovije nasilje događa se nekoliko dana nakon što su naoružani napadači ubili dvojicu zatvorskih službenika iz zasjede na naplati autoceste južno od grada. Osuđeni zatvorenik Mohamed Amra je pobjegao tokom napada, a on je još uvijek u bjekstvu.