Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Političar iz vrha vlasti u Srbiji agent CIA?

130629-cia-museum-seal_0615.ss_full

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Srbiji ustanovljeno povećano dejstvo različitih obavještajnih agencija i sa Zapada i sa Istoka, kao i da su nadležni organi evidentirali niz aktivnosti uperenih protiv Srbije.

– Evidentirane su takve aktivnosti, kao i njihovi počinioci. Neka od tih lica su neutralisana. U narednom periodu, Srbija će bez obzira na cijenu koju ću ja lično da platim, procesuirati sve one ljude iz Srbije koji misle da im je dozvoljeno da daju podatke stranim ambasadama. A ima ih i bijesan sam na njih – rekao je Vučić nakon sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.

– Reč je o operativnim podacima UKP-a (Uprava kriminalističke policije), koje, prema našim saznanjima, odaje jedan njihov visoki funkcioner i upravo se vodi postupak, što znači da imamo svu istinu, pitanje je samo da li će tužilac da procijeni da je predmet pritvorski ili ne. Mislim da pritvor nije toliko važan, već okončanje postupka – naveo je Vučić.

Najavio je da će u narednom periodu moći da se vidi da će Srbija, bez obzira za cijenu koju će lično platiti on i “vjerovatno drugi časni ljudi iz službe bezbjednosti”, procesuirati druge koji misle da je dozvoljeno da daju operativne podatke službenicima stranih ambasada.

Ucijenili ga zbog pljačke državnih preduzeća

Osim bivših i aktivnih oficira Vojske i policije Srbije, od kojih su dvojica uhapšeni u protekla dva mjeseca, na meti stranih obavještajnih službi su i pojedini visoki stranački funkcioneri.

Kako „Alo!“ saznaje iz dobro obavještenih izvora, među njima je i mlađi političar iz vrha jedne od vladajućih stranaka, koga je prije nekoliko godina vrbovala američka CIA, jedna od najmoćnijih obavještajnih službi na svijetu. Njemu je ponuđena zaštita u procesima u vezi sa pojedinim pljačkaškim aferama u državnim firmama, a zauzvrat je dobio zadatak da svoje političko djelovanje usklađuje sa interesima zemlje iz koje je ta služba.

Prema tvrdnjama izvora za “Alo”, veze sa strancima ovog političara potiču još iz bivše SFRJ, pošto mu je otac službovao u jednoj od prekookeanskih zemalja kao visoki diplomata. Dio tih porodičnih kanala je sačuvan do dan-danas i poslužio je da mladi i perspektivni političar bude uvučen u špijunsku mrežu.

– Njegov zadatak je da podriva aktuelnu vladajuću koaliciju iznutra čim ono što radi Vlada nije po volji gazdama iz inostranstva. Ponekad to radi ispod žita, a ponekad i u javnim nastupima, u zavisnosti od toga koji se metodi u određenom trenutku čine pogodnijim. Do sada je to radio vrlo vješto, skrivajući se iza uloge žrtve, ali u posljednje vrijeme je njegovo djelovanje postalo providno, pošto je počeo da pravi probleme iz čista mira – tvrdi izvor „Alo!“.

Prema njegovim riječima, ovaj nekada vrlo perspektivni političar upao je u zamku kada je povezan sa pljačkom u velikom državnom preduzeću čiji je direktor prošle godine uhapšen sa nekoliko najbližih saradnika.

– Radi se o ogromnoj pljački, a u ovom slučaju se sumnja da je taj novac završio u stranačkoj kasi, ali i u privatnim džepovima. Kada je došlo do toga da ovaj političar bude uhapšen, zaštitili su ga moćni stranci, ali će taj dug, po svoj prilici, morati da vraća sve dok se bude nalazio na bilo kakvoj stranačkoj ili državnoj funkciji. Njegov plan je da se uz pomoć moćnih saveznika iz inostranstva jednog dana dočepa vlasti, ali bi se, ukoliko u tome ne uspije, moglo dogoditi da mu bude uništena blistava politička karijera koju su mnogi predviđali – tvrdi izvor.

Iako se ne zna tačno o čemu se sve juče govorilo iza zatvorenih vrata na sjednici Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, najavljeno je da će tema biti djelovanje pojedinih stranih službi na teritoriji Srbije, kao i zaštita nacionalnih interesa zemlje. Vrlo je interesantno da je srpsko državno rukovodstvo skrenulo pažnju javnosti na vršljanje stranih agenata u Srbiji baš u proteklih nekoliko mjeseci, iako je očigledno da je toga bilo i ranije.

cia