Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Politički blok Moqtade al-Sadr pobjednik parlamentarnih izbora u Iraku

19/05/2018

Pobjednik parlamentarnih izbora u Iraku je politički blok koji predvodi populistički imam Moqtada al-Sadr, objavila je danas izborna komisja.

Imam Moqtada al-Sadr je dugogodišnji kritičar Sjedinjenih Država koji se također protivi iranskom uticaju u Iraku.

On ne može postati premijer jer se nije natjecao na izborima, iako ga pobjeda njegovog bloka stavlja u položaj da ima jaku poziciju u pregovorima u vezi s novom vladom.

Njegova izborna lista Sairon osvojila je 54 mjesta u parlamentu.

Savez Pobjeda, koji predvodi aktuelni premijer Haider al-Abadi, na trećem je mjestu s 42 poslanika, nekoliko poslaničkih mjesta iza bloka Al-Fatih, koji je osvojio 47 mjesta.

Al-Fatih predvodi Hadi al-Amri, koji ima bliske veze s Iranom i zapovjednik je i krovne grupe paravojski koje su igrale ključnu ulogu u poražavanju Islamske države.

Rezultati su objavljeni sedmicu dana nakon što su Iračani glasali na nacionalnim izborima, koji su stvorili iznenađujuće rezultate u rekordno niskom odzivu birača.

Osvajanje najvećeg broja mjesta u parlamentu ne znači da će Sadr automatski biti u stanju da izabere premijera.

Pošto nijedna lista nije osvojila nadpolovičnu većinu, očekuje se da pregovori o formiranju nove vlade potraju mjesecima.

Stranke će morati da sklapaju savezništva kako bi formirale dovoljno veliki blok za parlamentarnu većinu neophodnu za imenovanje mandatara za premijera.

– Vaše je glasanje čast za nas. Nećemo vas razočarati – objavio je Sadr na Tweeteru nekoliko trenutaka nakon objave zvaničnih izbornih rezulata, javlja agencija Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.