Irski mirotvorac

“Politički div”: Preminuo John Hume, nobelovac i tvorac sporazuma na Veliki petak

John Hume

On je preminuo u srtaračkom domu u svom rodnom Londonderryju u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopćila je njegova porodica

John Hume, ključni katolički tvorac sjevernoirskog mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine koji je dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u okončanju 30-godišnjeg sektaškog nasilja, preminuo je u ponedjeljak u 83. godini, saopćila je njegova stranka SDLP.

Hume, veteranski aktivista za građanska prava hvaljen zbog pokretanja mirovnih pregovora u britanskoj regiji razdiranoj krvoprolićem u ranim 1990-im godinama, podijelio je Nobelovu nagradu za mir s ondašnjim sjevernoirskim premijerom Davidom Trimbleom iz Unionističke stranke Ulstera.

On je preminuo u srtaračkom domu u svom rodnom Londonderryju u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopćila je njegova porodica.

– John Hume je bio politički titan, vizionar koji je odbijao vjerovati da budućnost mora biti ista kao i prošlost – izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je bio na vlasti kada je potpisan sporazum na Veliki petak.

Hume se u 1958. pridružio pokretu za zaštitu građanskih prava katoličke manjine u britanskoj pokrajini, koja se borila protiv diskriminacije probritanske protestanske većine na svim poljima od stambenog pitanja do obrazovanja.

Kao čelnik umjerene stranke Socijaldemokrata i Laburista (SDLP), Hume je bio bitan zagovornik nenasilja u vrijeme dok su sukobi izbili između irskih nacionalista koji su željeli jedinstvenu Irsku, i probritanskih snaga, među kojima je i Britanska vojska, koji su željeli održati britanski status regije.

Do 1998. poginulo je više od 3.600 ljudi.

U potezu koji je doveo do ključnog preokreta, Hume je u 1993. učestvovao u pionirskim razgovorima s Gerryjem Adamsom, tadašnjim političkim čelnikom stranke Sinn Fein, koja je u to vrijeme bila političko krilo gerilske Irske Republikanske Armije (IRA).

Raazgovori su pomogli u otvaranju puta za zajedničku inicijativu britanske i irske vlade u 1991. koja je pokrenula mirovni proces i primirje s IRA-om u 1994 – da bi na kraju otvorili put za historijski sporazum na Veliki petak četiri godine kasnije.

– Dok su drugi bili zabavljeni ritualnom politikom osude, John Hume je imao hrabrost da prihvati realne rizike radi postizanja mira. Dok su drugi beskonačno razgovarali o miru, John je prihvatio izazov i pomogao je da se mir ostvari – izjavio je Adams, prenosi Reuters.

Johnson: John Hume bio je ‘politički div’

Irski mirotvorac John Hume bio je “politički div“ koji je napravio toliko toga na okončanju nasilja u Sjevernoj Irskoj, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.

Hume, ključni katolički tvorac sjevernoirskog sporazuma na Veliki petak iz 1.998., preminuo je u ponedjeljak u 83. godini.

– John Hume jednostavno je bio politički div. On je ponosno stajao u tradiciji koja se potpuno protivila nasilju i obavezao se na provođenje svojih ciljeva kroz isključivo miroljubiva i demokratska sredstva – izjavio je Johnson.

Njegovom smrću izgubili smo velikog čovjeka koji je učinio toliko toga na okončanju nasilja i u izgradnji bolje budućnosti za sviju, kazao je britanski čelnik, prenosi Reuters.