Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Situacija se ne popravlja

Sve mjere u RS-u ostaju na snazi do 17. augusta

Banjalucka pijaca pocela sa radom
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Donesen Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID – 19) u RS-u

Republički štab za vanredne situacije razmatrao je danas, na 50. sjednici u Banjaluci, Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, te donio odluku da se važenje nekih od mjera produže na još dvije sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

U cilju prevencije širenja virusa korona SARS – Co V-2 i COVID – 19 bolesti na teritoriji RS-a i zaštite i spasavanja stanovništva do 17. avgusta zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od šest do 23 časa, a kao i pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića u ugostiteljskim objektam za smještaj.

Do 17. avgusta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo RS-a.

“Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su istu organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za sprečavanje pojave i širenja COVID – 19 bolesti na radnom mjestu”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS-a.

“Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su na ulazu u sve službene prostorije organa koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru, održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku”, jedan je od zaključaka.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o donaciji prehrambenih proizvoda i lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju Humanitarnom društvu “Dobrotvor” Mostar.

Crveni krst RS-a zadužen je da iz zaliha prihvaćenih donacija izvrši raspodjelu Humanitarnom društvu “Dobrotvor” Mostar pet tona brašna, tonu šećera i 1.000 litara ulja. Institut je zadužen da “Dobrotvor” pruži pomoć od 800 zaštitnih troslojnih maski i isto toliko rukavica, te 200 litara medicinskog alkohola.