Globus

žele ostati u eu

Poljaci protestuju širom zemlje, strahuju od “Polexita”

10/10/2021

Poljaci koji podržavaju članstvo svoje zemlje u EU izrazili su zabrinutost da bi ovosedmična odluka suda mogla dovesti do eventualnog "Polexita"

Poljaci su se u nedjelju okupili u gradovima širom zemlje kako bi dali svoju podršku Evropskoj uniji. Skup je održan nakon što je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad zakonima EU, javlja DW.

Mnoštvo građana se okupilo u velikim gradovima širom Poljske, uključujući Varšavu, Krakov i Poznanj, kako bi iskazali podršku članstvu te zemlje u Evropskoj uniji.

Do protesta je došlo nakon presude Ustavnog suda u kojoj se kaže da poljski ustav nadilazi neke zakone EU.

Kritičari poljske desničarske nacionalističke vlade zabrinuti su da bi presuda mogla izazvati izlazak Poljske iz bloka.

Dopisnik DW-a Jack Parrock na skupu na Trgu dvorca u centru Varšave rekao je da su demonstranti poslali jasnu poruku da žele ostati u EU.

– Još 2003. godine, kada je Poljska potpisala ugovore o pridruživanju EU na ovom trgu, bilo je sličnih scena, vijorile su se zastave EU, ali tada je bilo slavlja, ovaj put postoji zabrinutost i zahtjev da se vlada okrene od ovakve kampanje koja pokušava držati poljski ustav iznad određenih zakona EU – rekao je Parrock.

Poljaci koji podržavaju članstvo svoje zemlje u EU izrazili su zabrinutost da bi ovosedmična odluka suda mogla dovesti do eventualnog “Polexita”.

Oni strahuju da bi zemlja na kraju mogla biti primorana da odluči hoće li odustati od članstva u EU ili će se čak suočiti s izbacivanjem.

Poljski Ustavni sud proglasio je u četvrtak nekoliko članova ugovora EU “nekompatibilnim” sa ustavom zemlje.

Najviši opozicioni lider u zemlji, Donald Tusk sazvao je protest u odbranu nastavka poljskog članstva u Uniji.

– Moramo spasiti Poljsku. Niko to neće učiniti umjesto nas – napisao je Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća, na Twitteru uoči protesta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.