Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sigurnosne mjere

Poljska će podići ogradu od bodljikave žice na granici s ruskim Kalinjingradom

kalinin

Blaszczak je rekao da će barijera Kalinjingrad biti slična onoj koju je Poljska postavila duž granice s Bjelorusijom prošle godine

Poljska će izgraditi ogradu od bodljikave žice na granici s ruskim gradom Kalinjingradom, zbog zabrinutosti da bi ta enklava mogla postati kanal za ilegalne migracije.

– Izgradnja privremene barijere visoke preko dva metra počet će odmah – rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak na konferenciji za novinare u srijedu, javlja Sky News.

Ministar Blaszczak naveo je sigurnosne zabrinutosti i osvrnuo se na krizu koja je pokrenuta prošle jeseni kada su hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale preći granicu Bjelorusije u Poljsku, od kojih su neki umrli.

Evropska unija je u to vrijeme optužila Bjelorusiju, bliskog saveznika Rusije, da šalje migrante avionom kao dio “hibridne” ratne kampanje za destabilizaciju Evrope.

Blaszczak je rekao da će barijera Kalinjingrad biti slična onoj koju je Poljska postavila duž granice s Bjelorusijom prošle godine.

Enklava, u kojoj Rusija ima značajnu vojnu prisutnost, leži na baltičkoj obali između Poljske i Litvanije i odvojena je od Bjelorusije graničnim koridorom.