Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zelenski u varšavi

Poljska obećala podršku kandidaturi Ukrajine za NATO

Sarajevo: Konferencija za medije nakon sastanka lidera 11 stranaka
11.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije nakon sastanka lidera 11 stranaka koje su podrzale kandidaturu Denisa Becirovica za Predsjednistvo Bosne i Hercegovine okupilo se u sjedistu SDP-a. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Te su garancije “uvod u punopravno članstvo Ukrajine u NATO-u”, dodao je Duda, rekavši da Poljska “čvrsto” podržava napore Kijeva da se pridruži savezu

Poljska je u srijedu dala podršku kandidaturi Kijeva za članstvo u NATO-u dok je ukrajinski predsjednik boravio u posjeti toj zemlji u znak zahvalnosti za podršku Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Poljskoj koja je od početka jedna od njenih najvjernijih zemalja koje pružaju podršku Ukrajini u ratu, opskrbljujući je oružjem i pružajući dobrodošlicu izbjeglicama, javlja France 24.

– Danas pokušavamo dobiti za Ukrajinu dodatne sigurnosne garancije koja će ojačati vojni potencijal Ukrajine – rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda nakon razgovora sa Zelenskim.

Te su garancije “uvod u punopravno članstvo Ukrajine u NATO-u”, dodao je Duda, rekavši da Poljska “čvrsto” podržava napore Kijeva da se pridruži savezu.

Zelenski je zahvalio Poljskoj na podršci naporima Kijeva da uđe i u Evropsku uniju i u NATO.

– Želio bih prenijeti našim partnerima, koji stalno traže kompromise na našem putu u NATO, da će Ukrajina i u tome biti beskompromisna – rekao je Zelenski.