Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak vrha države

Poljska podigla gotovost borbenih jedinica!

New Project (94)

Glasnogovornik Vlade na brifingu je rekao da će biti izdano kratko saopćenje, kako bi bilo jasno i precizno, kako se informacije ne bi lažno iznosile

— U okrugu Hrubieszow došlo je do eksplozije koja je prouzrokovala smrt dvoje poljskih državljana. Pojačavamo pripravnost nekih vojnih jedinica i drugih uniformisanih službi – rekao je glasnogovornik poljske Vlade Piotr Müller tokom konferencije za novinare nakon hitnog sastanka Odbora Vijeća ministara za poslove nacionalne sigurnosti i odbrane.

Müller nije dao nikakve informacije o uzroku eksplozije.

Glasnogovornik Vlade na brifingu je rekao da će biti izdano kratko saopćenje, kako bi bilo jasno i precizno, kako se informacije ne bi lažno iznosile.

– Naše službe trenutno su na terenu i razjašnjavaju situaciju koja se dogodila, dodao je.

— Odlučili smo provjeriti postoje li pretpostavke za pokretanje postupaka koji proizlaze iz čl. 4 Sjevernoatlantskog pakta (NATO), rekao je glasnogovornik Vlade. (Člana 4 predviđa konsultacije zemalja članica ako neka od njih smatra da je ugrožen njen teritorijalni integritet, nezavisnost ili sigurnost)

– Zbog nastale situacije provedene su procedure koje su predviđene u takvoj situaciji. Odlučeno je da se poveća spremnost nekih borbenih vojnih jedinica u Poljskoj i da se poveća borbena gotovost jedinica uniformisanih službi u našoj zemlji, rekao je glasnogovornik Vlade.

“Još uvijek ne znamo dovoljno o napadu na Poljsku. Članak V iz povelje NATO saveza samo je jednom korišten, dan nakon 11.09.2001.godine. Članak V govori o tome da je napad na jednu članicu napad na NATO. Nema automatskog vojnog odgovora i NATO treba odrediti što i kako dalje”, napisao Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Balkans iz Vašingtona na Twitteru.

Članak IV vezan je upravo za konslutacije članica (NATO treba odrediti što i kako dalje).

Dvije varijante

U utorak poslijepodne u mjestu Przewodow blizu ukrajinske granice eksplodirao je traktor. Kako javlja Onet, pozivajući se na izvore u vlastima i službama, rakete su stigle do Poljske, usmrtivši dvije osobe.

Radio Lublin prvi je objavio smrt dvoje ljudi u Przewodowu. Prema toj radio stanici, incident se dogodio u oko 15.40 sati.

Prema nepotvrđenim informacijama, provjeravaju se dvije varijante. Moguće je da je ukrajinska odbrana oborila projektil i da je on promijenio putanju leta ili su Rusi krivo unijeli podatke, zbog čega je projektil pogodio traktor na poljskom teritoriju, piše poljski Onet.

Prema istom izvoru, eksplozija se dogodila 500-600 metara od osnovne škole. Područje u blizini mjesta eksplozije je zatvoreno, selo nadlijeću dronovi, službe ne žele davati informacije, javlja reporter Oneta koji je na licu mjesta.