zalažu se za oštre mjere

Poljska spremna pomoći Njemačkoj da prestane koristiti ruske energente

– Spremni smo podržati njemačke ambicije derusifikacije sa našom rafinerijom u Gdanjsku – rekla je ministrica Anna Moskwa

Poljska je spremna pomoći Njemačkoj da prestane koristiti rusku naftu, rekla je u ponedjeljak poljska ministrica za okoliš, dodajući da se nada da bi embargo Evropske unije mogao stupiti na snagu prije kraja godine.

Poljska se zalaže za oštre mjere protiv Rusije, ali s obzirom da se mnoge zemlje EU uveliko oslanjaju na Moskvu za svoje energetske potrebe, čini se da je blok podijeljen u pogledu načina na koji bi sankcije trebalo provoditi.

– Spremni smo podržati njemačke ambicije derusifikacije sa našom rafinerijom u Gdanjsku – rekla je ministrica Anna Moskwa.

Rusija je zaustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj prošle sedmice nakon što su odbili da ispune njen zahtjev za efektivnim plaćanjem u rubljama.

Moskwa je ranije rekla da su glavne zemlje članice EU koje se opiru oštrijim gasnim sankcijama Rusiji Austrija, Njemačka i Mađarska i da bi blok trebalo da kazni zemlje koje koriste rublje za plaćanje ruskog gasa.