Poljski magazin “obukao” Angelu Merkel u fašističku uniformu

angela-merkel

Poljski desničarski sedmični magazin “Gazeta polska codziennie” ponovo je na naslovnoj strani obukao njemačku kancelarku Angelu Merkel, predsejdnika Evropskog parlamenta Martina Shultza i eurokomesara Günthera Oettingera, u fašističke uniforme, kao odgovor na zabrinutost Evropske komisije za stanje pravne države u Poljskoj i slobodu medija, nakon nedavnog dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast.

Na fotomontaži na naslovnoj strani današnjeg broja poljskog sedmičnika njemačka kancelarka, šef EP i nemački eurokomesar u fašističkim uniformama, zajedno sa njemačkim vojnikom iz Drugog svjetskog rata, uklanjaju graničnu rampu Poljske, a preko fotografije je veliki natpis “Nijemci ponovo napadaju Poljsku”.

Evropska komisija zakazala je za 13. januar uvodnu raspravu o prijetnjama po pravnu državu Poljskoj, nakon što su konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog prvo, uprkos protestima desetina hiljada Poljaka na ulicama, opozicije i stručnih pravosudnih udruženja, reformisali Ustavni sud koji je sada paralisan, a zatim po hitnoj proceduri, takođe noću, izmijenili zakon o javnom tv servisu TVP, Poljskom radiju i agenciji PAP, tako da javni mediji pređu direktno pod kontrolu ministra državnog trezora.

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel promjene u Poljskoj ne komentariše, po uzoru na mađarskog premijera Viktora Orbana, šef EP Martin Šulc prvi je upozorio da u izmjenama zakona, koje zahvaljujući komotnoj većini u oba doma gura Pravo i Pravda, ima elemenata državnog udara.

Eurokomesar Günther Oettinger izjavio je njemačkim medijima ovog vikenda da je možda vrijeme da Evropska unija protiv Poljske pokrene novi mehanizam koji joj od 2014. godine omogućava da u krajnjem slučaju oduzme pravo glasa zemlji članici EU u kojoj je sistematski ugrožena pravna država.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i ministar pravde Zbignjev Žobro još nisu odgovorili na dva pisma, povodom Ustavnog suda i gušenja nezavisnosti javnih medija, u kojima je Evropska komisija zatražila od Varšave zvanično objašnjenje reformi i apelovala da ih Varšava ne sprovodi, dok se ne razjasne kontroverze oko njih.

– Izabrani su njemački političari, to je očigledno, ali to je pretjerivanje. Recimo, izbor njemačke kancelarke Angele Merkel koja ne komentariše dešavanja u Poljskoj, upravo suprotno. Imamo dobre odnose sa Njemačkom, privrednu simbiozu i puno zajedničkog u politici – osudio je danas naslovnu stranu poljskog nedeljnika ministar Vaščikovski.

“Gazeta polska codziennie” bliska konzervativcima Jaroslava Kačinjskog pokrenula je takodje akciju medju čitaocima da pišu evropskim zvaničnicima mejlove i pisma kako je u Poljskoj demokratija dobro.