Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anketa u SAD-u

Polovina ispitanih smatra da je Trump odgovoran za nerede u Kongresu

Istraživačka kompanija pod nazivom Maris Survey anketirala je 1.313 osoba iz 50 saveznih država SAD-a u periodu između 24. i 27. januara. Učesnici u anketi pitani su o učinku američkog predsjednika Joea Bidena u vođenju zemlje i Trumpovom suđenju u Senatu, koje započinje sljedeće sedmice

Prema anketi provedenoj u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), 50 posto ispitanika smatra da je bivši američki predsjednik Donald Trump odgovoran i da treba biti procesuiran za događaje u Kongresu, 6. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživačka kompanija pod nazivom Maris Survey anketirala je 1.313 osoba iz 50 saveznih država SAD-a, u periodu između 24. i 27. januara.

Učesnici u anketi pitani su o učinku američkog predsjednika Joea Bidena u vođenju zemlje i Trumpovom suđenju u Senatu, koje započinje sljedeće sedmice.

Bidenovo preuzimanje dužnosti predsjednika podržalo je 49 posto ispitanika, dok je 35 posto bilo protiv.

Na pitanje o tome kamo Biden vodi državu, 47 posto ispitanika reklo da to “dovodi do promjene na bolje”, 32 posto ispitanika da “dovodi do promjene na gore”, dok je 14 posto kazalo da “ne dovodi do bilo kakve promjene”. Sedam posto učesnika nije odgovorilo na pitanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da 50 posto ispitanika smatra da bi Trump trebao biti proglašen krivim i kažnjen tokom sudskog postupka koji započinje u Senatu, 8. februara, dok je 41 posto izjavilo da Trump treba biti oslobođen, devet posto nije izrazilo mišljenje.

Senat je zaprimio zahtjev za Trumpov opoziv zbog nereda koji su se 6. januara dogodili kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa. U neredima je život izgubilo najmanje pet osoba.

Predstavnički dom Kongresa je 14. januara izglasao opoziv Trumpa, koji se tereti za izazivanje pobune, a u nastavku procesa će se izjašnjavati i Senat kao gornji dom Kongresa.

Suđenje Trumpu u Senatu bi trebalo početi 8. februara, a za opoziv je potrebna dvotrećinska većina u Senatu koji u sazivu ima ukupno stotinu senatora.