Globus

borba protiv korone

Dvije evropske zemlje najavile popuštanje mjera: “Moramo misliti na ekonomiju”

02/02/2021

Austrija će iduće sedmice ublažiti ‘lockdown’ i prijeći na policijski sat te otvoriti škole, trgovine, muzeje, galerije i zoološke vrtove

Austrija, Danska i prijestolnica Španije najavile su u ponedjeljak popuštanje mjera protiv covida-19 iako ostatak Španije i Evrope uvodi strože mjere u borbi protiv trećeg vala zaraze, prenosi Hina.

Austrija će iduće sedmice ublažiti ‘lockdown’ i prijeći na policijski sat te otvoriti škole, trgovine, muzeje, galerije i zoološke vrtove.

“Epidemiološki je problem jasan. Najsigurnije bi bilo ostati u lockdownu”, rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije nakon sastanka sa znanstvenim stručnjacima, utjecajnim pokrajinskim guvernerima i oporbenim strankama.

“Ali znamo da postoji potreba djece da se vrate u škole, postoji potreba da se učini sve što treba kako bi nezaposlenost bila što niža i tu su naravno socijalni i psihološki aspekti koji se moraju uzeti u obzir”, dodao je Kurz.

Samo će testirani učenici moći ići na nastavu, a ostali će je moći pratiti online, priopćila je austrijska vlada.

U Danskoj se idući ponedjeljak učenici nižih razreda osnovne škole vraćaju u klupe, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke na brifingu za medije.

Danska, koja je u strogom lockdownu od prosinca, bilježi pad novih zaraza i hospitalizacija od siječnja. No Heunicke je upozorio da je u porastu broj zaraženih novim sojem koronavirusa koji je prvo otkriven u Velikoj Britaniji.

Madridska regija ove sedmice će početi ublažavati mjere protiv covida-19, najavili su vlasti u ponedjeljak.

Grupa od šestero umjesto dosadašnjih četvero ljudi moći će se okupljati na terasama restorana, a policijski sat koji je na snazi od 22 sata mogao bi se pomaknuti na ponoć. Stanovnicima je dopušteno jesti i piti unutar kafića i restorana, ali ih moraju napustiti do 21 sat.

“Mi u Madridu činimo sve što je u našoj moći da ostavimo naše barove, restorane i naše kulturne prostore otvorenima unatoč političkom pritisku”, rekla je konzervativna regionalna liderica Isabel Diaz Ayuso.

Madrid je dosegao 978 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana, što je više od nacionalnog prosjeka od 866 slučajeva.

Ildefonsko Hernandez Aguado, profesor javnog zdravstva sa Univerziteta Miguel Hernandez, rekao je da je inzistiranje regije da restorani ostanu otvoreni glavni razlog visoke stope zaraze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.