Globus

nagli rast novozaraženih

Polovina italijanskih regija pod najstrožijim “lockdownom”

15/03/2021

U ostatku zemlje uveden je blaži „narandžasti“ nivo lockdowna, dok je Sardinija ostala „bijela“ zahvaljujući svojoj sposobnosti da kontrolira nove klastere varijante virusa prvi put otkrivene u Britaniji

U polovini italijanskih regija uvedena je najstrožija forma lockdowna, u pokušaju suzbijanja posljednjeg naglog rasta broja zaraženih koronavirusom koji je doveo Covid bolnice do praga izdržljivosti.

Školske institucije, od vrtića do univerzitetskog nivoa, i prodavnice zatvorene su u ponedjeljak u devet regija i u autonomnoj pokrajini Trento, dok je restoranima dopušteno samo da služe hranu za ponijeti. „Crvene zone“ uvedene su širom Apeninskog poluotoka, od Lombardije na sjeveru do Puglie na jugu, dok je regija Lazio u okolini prijestonice Rima u sredini po oštrini uvedenih mjera.

U ostatku zemlje uveden je blaži „narandžasti“ nivo lockdowna, dok je Sardinija ostala „bijela“ zahvaljujući svojoj sposobnosti da kontrolira nove klastere varijante virusa prvi put otkrivene u Britaniji.

Ministarstvo zdravstva prošle je jeseni razvilo stepenasta ograničenja, klasificirajući pojedine regije na sedmičnoj osnovi na osnovu stope zaraze, bolničkih kapaciteta i drugih kriterija. Donedavno je samo nekoliko teško pogođenih regija bilo pod potpunim lockdownom, ali nove grupe izrazito zaraznih varijanti virusa pojavile su se u sve više regija koje su proglašene „crvenim zonama“ čak i u vrijeme dok se vakinacija intenzivira, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.