Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija koronavirusa

Polovina Španije ispunila uslove za smanjenje restriktivnih mjera

spanija korona

Dopustit će se i društvena okupljanja do 10 ljudi, porodična okupljanja, tržnice na otvorenom, crkvene službe i muzeji, iako s određenim ograničenjima

Španski ministar zdravstva Salvador Illa kaže kako će vlada sljedeće sedmice ublažiti ograničenja kretanja za nešto više od polovine stanovništva zemlje.

Illa je rekao da područja koja su ispunila uslove za ublažavanje skoro dvomjesečnih mjera izolacije čine 51 posto Španije, što je oko 47 miliona ljudi, prenio je AP.

Od ponedjeljka, mjesta koja ispunjavaju uslove za sljedeću fazu postepenog smanjenja ograničenja moći će ponovno otvoriti prostore za sjedenje na otvorenom za manje restorane i barove, s 50 posto njihovog kapaciteta za sjedenje na raspolaganju.

Dopustit će se i društvena okupljanja do 10 ljudi, porodična okupljanja, tržnice na otvorenom, crkvene službe i muzeji, iako s određenim ograničenjima.

Madridska regija, koja ima najviše zaraženih u Španiji s više od 64.000 potvrđenih slučajeva zaraze, i veći dio Katalonije, s više od 51.000 zaraženih, nisu kvalificirani za djelomično ukidanje mjera.

Španija je prijavila 26.299 smrti od Covida-19 i 260.177 potvrđenih slučajeva.