Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni sekretar SAD-a

Pompeo odgovorio Lavrovu: Rusija pravi haos u Sredozemlju

pompeo

U saopćenju o “ruskom utjecaju na Sredozemlju” američki šef diplomatije na odlasku je odgovorio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu koji je optužio SAD da u sredozemnom bazenu igra političke igre

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo u utorak je optužio Rusiju da “prijeti stabilnosti Sredozemlja” te da “sije haos” u zemljama tog područja.

U saopćenju o “ruskom utjecaju na Sredozemlju” američki šef diplomatije na odlasku je odgovorio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu koji je optužio SAD da u sredozemnom bazenu igra političke igre.

“Ministar Lavrov je u krivu i pokušava nanovo napisati historiju. U stvarnosti, SAD učinkovito sarađuje s regionalnim partnerima i u Libiji podržava političke procese pod okriljem UN-a”, poručio je Pompeo na Twitteru.

S druge strane, nastavio je, “Rusija potkopava unutrašnju politiku zemalja na Sredozemlju, podržava brutalnu diktaturu Bašara al-Asada u Siriji i raspiruje sukob u Libiji pomoću njoj odanih grupa”, javlja Hina.

Prema njegovim riječima, “Rusija predstavlja prijetnju stabilnosti Sredozemlja koristeći se širenjem dezinformacija, potkopavanjem nacionalnog suvereniteta te sijući haos i potičući sukobe i podjelu u zemljama regije”.

Pompeo je osudio djelovanje Moskve u Libiji, Grčkoj i Siriji u trenutku kada je ruski predsjednik konačno čestitao Joe Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra.