Globus

Američki državni sekretar

Pompeo: Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost na Mediteranu

03/12/2020

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je to bila "iskrena diskusija iza zatvorenih vrata", ali je odbio govoriti o detaljima

Američki državni sekretar Mike Pompeo iskoristio je posljednji ovosedmični sastanak NATO-a da kritizira Tursku, navodeći da to što je kupila ruski oružani sistem predstavlja “poklon” Moskvi.

To je potvdilo čak pet neimenovanih diplomata i zvaničnika, navodeći da je Pompeo na videokonferenciji ministara vanjskih poslova u utorak, koja nije bila otvorena za javnost, rekao da Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu u sporu s Grčkom i Kiprom oko rezervi plina.

Pompeo, koji napušta funkciju državnog sekretara u januaru 2021. godine, kazao je šefu turske diplomatije Mevlutu Cavusogluu da je Turska pogriješila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha, prenose agencije, pozivajući se na Reuters.

To je izazvalo oštre kritike saveznika na račun Turske tokom sastanka, prije svega Francuske, Grčke i Luksemburga, kao i protivoptužbe Cavusoglua, navode diplomate.

Ton u kojem je protekao sastanak opisan je kao “umjeren”, ali s više sukoba nego što je uobičajeno kada je u pitanju NATO.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je to bila “iskrena diskusija iza zatvorenih vrata”, ali je odbio govoriti o detaljima.

“SAD je pozvao Tursku u više navrata da riješi pitanje S-400 [ruskog sistema naoružanja], da prekine da koristi sirijske borce u stranim konfliktima i da zaustavi provokativne akcije u istočnom Mediteranu”, naveo je taj zvaničnik.

Cavusoglu je u četvrtak izjavio kako ne može komentirati sastanak koji je bio povjerljiv.

“Morali smo kupiti antiraketni štit od Rusije, jer nismo mogli od naših saveznika”, poručio je Cavusoglu, dodajući da je na sastanku ukazao na razlike između dvije zemlje i otvorena pitanja.

Neimenovani izvori iz Turske, koji su upoznati sa sastankom, rekli su da je Pompeo iznio “nepravedne optužbe” i da nije postojao “ujedinjeni front” protiv Turske.

Kako su naveli, Turska je otvorena za pregovore s Grčkom u istočnom Mediteranu, bez preduslova.

Lideri Evropske unije će 10. decembra razmotriti uvođenje sankcija Turskoj zbog spora oko plina u Sredozemnom moru, prenosi Al jazeera.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.