Ponovit će se 23. juna

Poništeni izbori u Istanbulu, iz opozicije kažu: Ovo je diktatura

erdogan_izbori_turska_anadolija

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija – CHP tijesno je pobijedila u Istanbulu, čime je, poslije 25 godina, okončana kontrola Erdoganove partije u najvećem turskom gradu

Vrhovna izborna komisija Turske odlučila da poništi i ponovi lokalne izbore za Istanbul, javila je Anadolija.

Komisija je odlučila da se izbori za gradonačelnika najvećeg grada u Turskoj ponove 23. juna.

Na sjednici Vrhovne izborne komisije Turske većinom glasova (7:4) danas je prihvaćena žalba Stranke pravde i razvoja (AK partija), koja se odnosila na određene neregularnosti i nezakonitosti na izborima za gradonačelnika u Istanbulu održanim 31. marta.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija – CHP tijesno je pobijedila u Istanbulu, čime je, poslije 25 godina, okončana kontrola Erdoganove partije u najvećem turskom gradu.

O žalbi se nije odlučivalo sedmicama, a Visoka izborna komisija je u međuvremenu naredila ponovno prebrojavanja glasova u Istanbulu.

Novi gradonačelnik iz redova CHP-a Ekrem Imamoglu preuzeo je dužnost prošlog mjeseca, kada su prebrojavanja završena.

CHP: Ovo je obična diktatura

Utrka za gradonačelnika je prema konačnim rezultatima izborne komisije bila izuzetno tijesna, s razlikom od samo 13.729 glasova.

Imamoglu je dobio podršku 4.169.765, a kandidat AK partije Binali YIldrim 4.156.036 birača.

Republikanska narodna stranka je žestoko reagovala na odluku komisije, nazivajući je „običnom diktaturom“.

„Nezakonito je pobijediti AK partiju“, napisao je na Twitteru zamjenik predsjednika CHP-a Onursal Aduguzel, te je dodao:

„Ovaj sistem koji mijenja volju naroda i zanemaruje zakon nije niti demokratski niti legitiman. To je obična diktatura“.