Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poplave ugrožavaju vladine zgrade u Parizu

pariz – poplave

Francuske vlasti aktivirale su preliminarne planove za premještaj predsjedništva, ministarstava i drugih vladinih zgrada zbog opasnosti od poplava.

Vodostaj Sene raste dva do tri centimetra na sat i do večeras može dostići nivo od 6,5 metara iznad uobičajenog nivoa, što je najviši nivo za 35 godina, javljaju francuski mediji i prenose da su poplave počele da pogađaju i elitne dijelove Pariza.

Sigurnosne agencije navode da predsjedništvo i kancelarija premijera nisu neposredno ugroženi, ali skupština i ministarstvo vanjskih poslova su pod velikim rizikom, prenosi agencija AP.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izjavila je da vlasti preduzimaju vanredne mjere i zbog opasnosti da se stabla drveća sruše na prolaznike, zato što je zemljište oko korijena postalo rastresito.

– Poplave su već napravile veliku materijalnu štetu gradu, ali su Parižani sigurni – rekla je gradonačelnica.

Pariski muzeji kao i druge ustanove kulture su zatvoreni, umjetnine su izmještene i uvedene su mjere zaštite tih objekata.

Francuski premijer Manuel Valls, koji je u petak u Atini na sastanku s grčkim kolegom, kaže da je detaljno informisan o stanju, da su ministri na sastanku u Parizu i da je aktiviran krizni centar zbog mogućnosti nastavka poplava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 20.000 ljudi evakuisano iz svojih domova širom Francuske u operacijama koje uključuju hiljade vatrogasaca, vojnika i drugih pripadnika specijalnih službi.