Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Popustio savski nasip u Sisku

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Uslijed puknuća nasipa poplavljen je kompleks Udruženja za terapijsko jahanje

Đuroković je potvrdio da se radi o dijelu nasipa oštećenom u zemljotresu koji je pogodio Baniju

Savski nasip u Sisku je popustio i voda je potopila kompleks Udruženja za terapijsko i rekreaciono jahanje.

“Moramo spasiti konje. Potopljeni su nam svi dokumenti i sve što imamo. Radimo 20 godina na izgradnji ovog udruženja, a sad smo sve izgubili”, rekla je sekretarka Udruženja “Kas” Anita Trstenjak.

Zoran Đuroković iz “Hrvatskih voda” rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano osnovno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro, prenosi Srna.

On je pojasnio da se zbog ogromne količine kiše nije stigla izvršiti stabilizacija, koja je bila predviđena u projektu sanacije, prenose hrvatski mediji.

Đuroković je potvrdio da se radi o dijelu nasipa oštećenom u zemljotresu koji je pogodio Baniju.

“Stotinu pripadnika Hrvatske vojske upućeno je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati oštećenje u tom dijelu nasipa”, rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

On je istakao da se moraju fokusirati na petrinjske nasipe, gdje su bile pukotine usljed zemotresa i gdje je najviše vremena potrošeno da bi se izvršila njihova stabilizacija kako bi naredni dan-dva spremno dočekali veliki vodeni talas rijeke Kupe.

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je jutros u Karlovac, za koji je rekao da je odbranjen, pogotovo dijelovi koji su ranije bili u najgoroj situaciji.

“Možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama, posebno Sisačko-moslavačkoj”, rekao je Plenković i dodao da je u ovom trenutku u Kostajnici složena situacija.