Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Porfirije i Abazović potpisali Temeljni ugovor

temeljni ugovor – abazovic – cg (1)

Na potpisivanje Temeljnog ugovora, prva reagovala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića koja je najavila da će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je jutros 3. avgusta u 10 časova, objavio je premijer Dritan Abazović na svom profilu na mreži Telegram.

Bez prethodne najave i bez prisustva novinara, patrijarh SPC Porfirije Perić je jutros stigao u Podgoricu. Državna Vila Gorica, gdje je potpisan Temeljni ugovor, pod jakim je policijskim obezbjeđenjem.

Vlada Crne Gore nije zvanično najavila datum potpisivanja Temeljnog ugovora, je i premijer Dritan Abazović negirao nezvanične informacije da je potpisivanje zakazano za 3. avgust. I ministar pravde Marko Kovač, u izjavi za RTCG 2. avgusta, je rekao da ne zna kada će biti potpisivanje, piše Radio Slobodna Evropa.

Na potpisivanje Temeljnog ugovora, prva reagovala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića koja je najavila da će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade.

“Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade”, navedeno je u saopštenju DPS-a.

Đukanovićev DPS, kao najveća stranka u parlamentu, je do sada podržavao manjinsku Vladu Dritana Abazovića i davao u Skupštini neophodnu podršku za njeno funkcionisanje.

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, od samog objavljivanja, izazvao je sukobe unutar Vlade Dritana Abazovića i među članicama vladajuće većine.

Dio vladajuće većine, DPS i Socijaldemokratska partija saopštavali da je Temeljni ugovor protivan nacionalnim interesima Crne Gore, neusklađen sa Ustavom Crne Gore i u koliziji sa crnogorskim zakonima.

iz primjedbi koje su na verziju Temeljnog ugovora podnijele nevladine organizacije, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i druge institucije, premijer Dritan Abazović je odbacio.

Temeljni ugovor kojim se regulišu odnosi između SPC i države Crne Gore, propissuje niz obaveza države pema SPC.

Ugovorom država priznaje SPC pravni kontinuitet od 1219. godine, država garantuje SPC da u njenim objektima državni organi ne mogu preduzimati bezbjednosne mjere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, SPC se daju javno pravna ovlašćenja, država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori, otvorena je mogućnost uvođenja vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama.