Porodica apeluje na otmičare da puste Tomislava Salopeka

salopek-salopek

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku kojem Islamska država u Egiptu prijeti smrću, a njegova porodica apelirala je na otmičare da ga puste na slobodu.

U Kairu se nalazi šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom. Iz MVEP-a najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.

Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u porodičnom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina.

“Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Sigurnosni analitičari Igor Tabak i Mate Laušić rekli su Hini u četvrtak da s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini otetog Hrvata Tomislava Salopeka te da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Ovo je prva ovakva prijetnja Islamske države iz Egipta, dosadašnje su uglavnom bile iz Iraka i Sirije, i prva otmica nekog hrvatskog državljanina.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka i poručio naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama.

“Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i radi se o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur'anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i niko nema pravo uništiti ga”, kaže se u priopćenju Mešihata.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio “poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka” na najutjecajnije državne i vjerske adrese u Egiptu.