Za rad Muzeja godišnje potrebno 1.400.000 KM

muzej-sarajevo1

Projekt koordinatorica u Udruženju Akcija Sarajevo Ines Tanović izjavila je danas za Fenu da je do sada stiglo više od 350 prijava za učešće u dijelu građanske akcije “Ja sam Muzej” pod nazivom „Dežuram za Muzej“.

Na taj način javne ličnosti, kulturni i sportski radnici, akademski radnici, učenici i studenti solidarišu se s radnicima Zemaljskog muzeja BiH.

Svako od prijavljenih građana poslat će poruku o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej te pozvati nadležne da prestanu “ignorirati katastrofalnu situaciju u kojoj su radnici tog muzeja”.

– Potrebno je 1.400.000 KM godišnje za režijske troškove i plate radnika – naglasila je Tanović.

Pozvala je i druge zainteresirane građane da se putem maila jasammuzej@gmail.com prijave za dežure u Muzeju, što mogu učiniti do 4. oktobra.

Dežure traju od 10.00 do 18.00 sati, na kojima se dnevno smjenjuje oko 10-ak ljudi. Oni će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja te obići muzejske zbirke i izložbu „Čuvari muzeja“.

Učesnici akcije će se potpisati na simbolični panel „Dežura“, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH.

Udruženje Akcija Sarajevo organizator je građanske akcije “Ja sam Muzej“.