Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

“Porodilište, a ne klaonica”: Protest nakon smrti bebe na porodu

protesti u beogradu
FOTO: Radio Slobodna Evropa

Prema saopštenju MUP-a, uhapšenom doktoru određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo na dalje postupanje

Protestom „Porodilište, a ne klaonica“ na koji je pozvala feministička udruga “Ženska solidarnost” javnost u Srbiji usprotivila se u petak nasilju na porodu, potaknuta smrću bebe čija je majka za nasilan porođaj optužila doktore bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Tužilaštvo u tom gradu pokrenulo je istražni postupak, a tokom protesta stigla je neslužbena informacija da je doktor uhapšen.

Srbijanski MUP je kasnije službeno potvrdio da je policija uhapsila ginekologa sremskomitrovačke Opće bolnice M. M. (43) kojeg se tereti za krivično djelo protiv zdravlja ljudi, prenosi Hina.

Detaljno opisala šta je sve pretrpjela

Protest je ranije u petak održan i ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici, a prethodio mu je niz objava na društvenim mrežama da je rodilja Marica Mihajlović iz Šida žrtva nasilja tokom poroda, nakon kojeg je njena beba preminula.

Mihajlović je za N1 detaljno opisala šta je sve pretrpjela, počevši od toga da je doktor odbio napraviti carski rez, te da je bio veoma grub i nasilan tokom poroda, što je u konačnici prouzročilo smrt novorođenčeta.

Na protestu je nekoliko stotina žena, među njima i majki čije su bebe preminule na porodu, blokiralo promet ispred Ministarstva zdravstva.

Uz povike kojima je traženo hapšenje i zatvor za doktora iz Sremske Mitrovice, istaknuti su transparenti “Porodilište, a ne mučilište”, “Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju”, “Pravda za Maricu”, “Bolnice, a ne klaonice” i “Robija za Maksimovića”.

Brojne porodilje su na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva pretrpljenog nasilja na porodu.

Neke od njih obratile su se i na skupu govoreći o svojim mučnim i tragičnim iskustvima, zahtijevajući istragu i sankcije za osumnjičenog doktora, ali i detaljan nadzor i kontrolu resornog ministarstva i liječničke komore u svim porodilištima širom Srbije kako bi se spriječili slični slučajevi.

Uhapšenom doktoru određeno je zadržavanje do 48 sati

Jelana Ivković iz Rume, jedna od sudionica protesta, rekla je beogradskim medijima da je također bila žrtvom doktora M.M. zbog čije greške je poslije poroda krajem novembra 2022. preminuo njen sin.

Resorna ministrica Danica Grujičić izjavila je saučešće porodici preminule bebe i saopštila da je u bolnici proveden unutrašnji nadzor, “što podrazumijeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u liječenju ili na porodu, na temelju zdravstvene dokumentacije izrade analizu događaja”.

Prema saopštenju MUP-a, uhapšenom doktoru određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo na dalje postupanje.