Porošenko: Ukrajina je u pravom ratu s Rusijom

petro-porosenko111

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je njegova zemlja “u pravom ratu” s Rusijom i da bi Ukrajinci trebalo da se pripreme za veliku rusku ofanzivu.

Porošenko je u intervjuu za BBC rekao da ne vjeruje svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, ali da nema drugu mogućnost osim da pregovara s njim.

– Mogu li da budem potpuno otvoren: ovo nije borba sa separatistima koje Rusija podržava, ovo je pravi rat s Rusijom. Činjenica da smo uhapsili vojnike regularnih ruskih specijalnih snaga je jak dokaz za to – izjavio je ukrajinski predsjednik.

Upitan da li se plaši ruske ofanzive na ljeto, Porošenko je odgovorio: “Plašim se svega. Mislim da pripremaju ofanzivu i da bi trebalo da budemo spremni. Mislim i da im ne dajemo ni najmanju šansu za provokaciju. Za to će u potpunosti oni biti odgovorni.”

Porošenko je dodao da, iako ne vjeruje Putinu, nema drugu mogućnost nego da vjeruje u diplomatiju. Rekao je i da strahuje da neki dijelovi Ukrajine neće moći da budu preuzeti od separatista samo vojnim sredstvima, što znači da je diplomatija jedino rješenje.