Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obavezne i maske

Portugal pooštrava ograničenja uprkos visokoj stopi vakcinacije

stres-maska-unsplash

Noćni klubovi, bolnice, starački domovi i sportski objekti također moraju zahtijevati negativne testove na virus posjetitelja i korisnika, uključujući i vakcinisane

Portugal je pooštrio zahtjeve za ulazak putnika i naložio nošenje maski u zatvorenom prostoru kako bi obuzdao širenje novog tipa koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zemlja s jednim od najjačih rekorda vakcinacije u Evropi ušla je u “stanje katastrofe” u srijedu.

Proglašenje krize, drugo u Portugalu ove godine, korak je do vanrednog stanja i daje vladi zakonska ovlaštenja da uvede strožije mjere bez odobrenja parlamenta.

Maske su sada obavezne u zatvorenim javnim prostorima, a pojedinci moraju pokazati dokaz o vakcinaciji, da su se oporavili od COVID-19 ili negativan test na virus da bi ušli u restorane, kina, teretane i hotele.

Noćni klubovi, bolnice, starački domovi i sportski objekti također moraju zahtijevati negativne testove na virus posjetitelja i korisnika, uključujući i vakcinisane.

Prema novim pravilima, većina putnika mora pokazati negativne rezultate testova na portugalskim aerodromima, u lukama i na graničnim prelazima.

Stručnjaci vjeruju da je stopa vakcinacije u Portugalu, koja iznosi 87 posto, zaštitila zemlju od povećanja broja zaraženih što bilježe neke druge evropske zemlje.

Ipak, broj hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 raste od septembra. Portugalske vlasti su u utorak zabilježile 2.907 novih slučajeva i 15 preminulih od posljedica zaraze.

Vlasti u Portugalu potvrdile su i slučajeve omikron varijante koronavirusa među članovima jednog fudbalskog kluba i medicinskim radnikom koji je imao kontakt s njima.