Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Pljevljanski Bošnjaci u strahu: Poruke “selite se Turci” i razbijena stakla na vratima IZ-a (FOTO)

Iran Virus Outbreak Mideast

Fotografije na svom Facebook profilu podijelio je Samir ef. Kadribašić, glavni imam Husein-pašine džamije

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori bile su meta novog vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir sa sramnom porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Glavni imam Medžlisa u Pljevljima Samir Kadribašić za AA je kazao da se napad dogodio tokom protekle noći, a da policija vrši uviđaj.

“Naišao sam jutros i vidio da je policija tu i da su polomljena stakla na ulazu prostorija Islamske zajednice. Ovo je stvarno preko svake mjere. Ne znam na šta će ovo izaći, ali plašim se da ne naiđe na neku reakciju i ove druge strane i da ne izazove haos“, kazao je Kadribašić.

Ističući kako se u Pljevljima više niko ne osjeća sigurnim, Kadribašić je kazao da ova situacija nije opasna samo za Bošnjake, već i za sve druge.

Prostorije Islamske zajednice jutrosOvome ludilu se mora stati u kraj

Posted by Samir Kadribasic on Tuesday, September 1, 2020

“Rekao sam načelniku policije da ću njega smatrati odgovornim ako ovo sve se ne riješi“, kazao je Kadribašić i dodao kako ostaje da se vidi da li je komšija imao video nadzor pa da se slučaj lakše rasvijetli.

Izrazivši nevjericu i zaprepaštenje vandalizmom i bezumljem koje odlikuje sinoćnji napad na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, Kadribašić je kazao da se nada da će biti dovoljno razuma da se ovaj haos okonča bez dodatne eskalacije nemira.

“Vjerujte da ne pretjeruju oni koji porede ovu postizbornu situaciju u Crnoj Gori sa situacijom s početka 90-tih godina. Vjerujte da sve na to podsjeća. Ja sam i tih godina bio ovdje, one barikade kad su bile. Vjerujte da sve ovo podsjeća na to ludilo iz 90-tih kada je narod bio nezainteresovan za sve to, a ustvari se dešava nešto nevjerovatno“, kazao je Kadribašić.

Svježe ofarbanoE svaka vam čast, ovo je zaista demokratski

Posted by Samir Kadribasic on Tuesday, September 1, 2020

On se jučer sastao sa Dritanom Abazovićem, predsjednikom Građanskog pokreta URA, koji je pozvao građane Pljevalja da smanje tenzije i naveo da nema razloga za bilo kakvim konfliktima.

– Nikome nije u interesu da se osjeća poraženo – rekao je jučer Abazović.

Dodao je da svi moraju zajedno iskoračiti i apelovao da građani ne izlaze na ulice i slave.

– Tenzije jesu velike. Tek su završeni izbori, mi jesmo prilično nedemokratska zemlja sa niskim nivoom političke kulture, ovo su porođajne muke demokratije, nadam se da će svaki put, svaka naredna promjena biti lakša i proteći bez većih problema.

Abazoviću se jučer obratio Mešihat Islamske zajednice u Pljevljima navodeći da u tom gradu na sjeveru vlada haos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina, piše crnogorska Pobjeda.

Jučer je u Pljevljima pretučen Sanjin Raščić, predsjednik omladine Socijaldemokrata u Pljevljima.

Njega je više osoba izvuklo iz kola, nakon čega su ga pretukli i ostavili bespomoćnog na ulici.

Kadribašić i Abazović

Kako je kazao Rašić po izlasku sa posla, sačekali su ga mladići koji su ga verbalno napali, ali on nije odreagovao već se samo udaljio. Nekoliko sati kasnije, došlo je do fizičkog obračuna.

Tom prilikom, oštećen je i njegov automobil, a upućene su mu i psovke i prijetnje. Uvrede su, kako je kazao, uglavnom bile na političkoj osnovi, ali i na nacionalnoj.

– U Pljevljima svi strahujemo. Situacija uopće nije dobra – kazao je Raščić.

Raščić je dao izjavu policiji o detaljima napada.