loznica

Poruka patrijarhu SPC-a: Urazumite Vučića, bićete odgovorni za građanski rat u Srbiji

New Project – 2021-11-29T144905.646

Na samom kraju skupa, jedna od govornica se obratila poglavaru SPC-a, poručivši mu da će biti odgovoran ukoliko ne bude iskoristio svoj uticaj kod šefa srpske države, Aleksandra Vučića

Okupljeni na današnjem protestu protiv kompanije Rio Tinto u Loznici (Srbija) poručili su patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da će biti odgovoran za, kako su rekli, početak građanskog rata ukoliko ne iskoristi svoj autoritet i zamoli predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče Zakon o refrendumu i Zakon o eksproprijaciji, prenosi Nova.rs.

Protest podrške peticiji protiv Rio Tinta – koju je u Loznici potpisalo oko 5.000 ljudi – održan je danas u tom gradu ispred zgrade opštine, u susret otkazanoj sjednici Skupštine opštine na kojoj je trebalo da se odlučuje o ovom pitanju. Građani su poručili da ne žele Rio Tinto u svom gradu, zatražili podršku od SPC-a, a pozdravili su i oslobađanje Dragana Milovanovića Crnog, Šapčanina uhapšenog u subotu nakon blokade cesta.

Na samom kraju skupa, jedna od govornica se obratila poglavaru SPC-a, poručivši mu da će biti odgovoran ukoliko ne bude iskoristio svoj uticaj kod šefa srpske države, Aleksandra Vučića.

„Naša poruka je jasna – patrijarhu Porfirije, iskoriste svoj autoritet i zamolite predsjednika da sprovede hitan postupak kojim će se oba zakona staviti van snage. Ako to ne budete uradili, vi ste odgovorni za subotu, vi ste odgovorni za početak građanskog rata u Srbiji“, poručila je ona.

Nedugo nakon toga oglasio se i patrijarh SPC-a, koji je poručio kako “nije primarni posao SPC da se bave socijalnim, ekonomskim i političkim pitanjima, te da reakciju Crkve traže oni koji u nju nisu ni ušli”.