Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okončan protest

Poruka s Cetinja: Okupatorski čin ustoličenja Joanikija nećemo dozvoliti

6

Ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru je najavljena za 5. septembar.

Sa protestnog skupa na Cetinju, odrzanog 22. augusta, javnosti je upućena Deklaracija u kojom se poručuje da se neće dozvoliti ustoličavanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako je pred nekoliko hiljada okupljenih građana saopštio građanski aktivista Peđa Vušurović oni ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svog namjesnika u objektima koje je izgradila SPC u Crnoj Gori, “ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”.

Ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru je najavljena za 5. septembar.

Sa skupa na Cetinju je poručeno da neće dozvoliti klerikalizaciju, skrnavljenje svetinja, niti utapanje u ‘srpski svet’. Na pomen mitropolita SPC Joanikija prisutni su uzvikivali “izdaja”, nazivan je nedostojnim, te se skandiralo “Nije ovo Srbija”.

Na protestni skup na Cetinju pristigli su građani iz gotovo svih gradova Crne Gore. Dominirale su boje crnogorskih nacionalnih simbola i komitske zastave.

Na ulazu u Cetinje postavljen je transparent “Tuđe nećemo, svoje ne damo”. Oko Cetinjskog manastira je postavljena zaštitna ograda i polivijski kordon.

Skup je protekao bez incidenata.

Joanikije poziva na razgovor

Reagujući na protest na Cetinju protiv njegovog ustoličenja, mitropolit Joanikije je u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske naveo da poziva na razgovor one kojima je nešto nejasno u vezi njegove službe.

“Jasno govore da mene ne priznaju za svoga mitropolita i da hoće da me poćeraju odavde. Znači oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovjek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća”, saopštio je Joanikije, odbacujući optužbe da ga je poslala Srbija u Crnu Goru, da nije došao u Crnu Goru da je okupira, te naglasio da je zakonito izabran za mitropolita crnogorsko primorskog.

SPC još uvijek nije zvanično potvrdila da će se čin ustoličenja Joanikija održati 5. septembra uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija i vjernika te crkve.

Ustoličenje Joanikija na Cetinju podržava aktuelna Vlada Zdravka Krivokapića i najveći dio vladajuće parlamentarne većine, dok opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i crnogorske patriotske organizacije nedjeljama.unazad pozivaju Srpsku pravoslavnu crkvu da ustoličenje Joanikija obave u drugom gradu i vjerskom objektu van Cetinjskog manastira.

Višenedjeljne tenzije oko ceremonije hirotonisanja mitropolita Joanikija izazvale su niz saopštenja najviših institucija u Crnoj Gori. Između ostalog iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića su ocijenili da Veselin Veljoviģ, savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića “preuzima odgovornost za sprečavanje ili ometanje vršenja vjerskog obreda, što je kvalifikovano kao krivično djelo”.

Iz opozicione DPS su uzvratili upozorenjem Vladi Zdravka Krivokapića: “bude li ijednom građaninu Crne Gore falila dlaka sa glave, bez obzira na njegovo političko ili vjersko opredjeljenje – biće to isključivo vaša odgovornost”.

Premijer Zdravko Krivokapić je zakazao za ponedeljak 23.avgust sjednicu Vijeća z anacionlnu bezbjednost čija bi tema trebalo da budu tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.