Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović ili Grabar-Kitarović?

Posljednja anketa otkrila ko će biti izabran za predsjednika Hrvatske?

milanovic kolinda

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo “Ipsos” telefonskim putem na 1.027 anketiranih, Milanović je dobio 48,4 odsto glasova, a Kitarovićeva 41,1 odsto, dok 10,4 odsto još nije odlučilo za koga će glasati

Prva anketa pred drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pokazuje da Zoran Milanović, kandidat SDP-a, dobija više glasova od Kolinde Grabar Kitarović, kandidata HDZ-a i sadašnjeg predsjednika države.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo “Ipsos” telefonskim putem na 1.027 anketiranih, Milanović je dobio 48,4 odsto glasova, a Kitarovićeva 41,1 odsto, dok 10,4 odsto još nije odlučilo za koga će glasati.

Milanović bi mogao da računa na 100 odsto glasova onih koji su birali u prvom krugu Darija Juričana i Dejana Kovača, zatim na 86 odsto glasača Dalije Orešković i 80 odsto glasača Katarine Peović, 69 odsto birača Mislava Kolakušića, te 63 odsto birača Ivana Pernara.

Kandidat SDP-a može računati i na gotovo trećinu glasača Miroslava Škore, koji je privukao veliki broj tradicionalnih birača HDZ-a u prvom krugu.

Kitarovićeva može računati na 64 odsto birača Škore.

Milanović, prema ovoj anketi, urađenoj za potrebe Televizije “Nova”, dobija 51 odsto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 odsto birača od 30 do 44 godine.

On može računati i na 56 odsto birača sa visokom stručnom spremom i 52 odsto birača u gradovima.

Kitarovićeva može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 odsto. Osobe sa slabijim obrazovanjem većinom biraju Kitarovićevu.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan 5. januara.