Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Komarica predvodio božićnu misu: Božić je odluka Boga da spasi čovjeka (FOTO)

misa (3)

Bog je u božićnoj noći donio definitivan mir između neba i zemlje, nas zadužuje da budemo aktivni mirotvorci, kazao je biskup banjalučki

Mnogobrojni vjernici katoličke vjeroispovijesti okupili su se danas na svečanoj svetoj božićnoj misi u Katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci koju je predvodio Franjo Komarica, biskup banjalučki, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas – draga naša božićna pjesma, vrlo atualna i ovdje u Banjaluci i u BiH, Evropi, po cijelom svijetu, jer Božić je definitivno zapravo odluka Boga da spasi ljudski rod, svakog čovjeka i nas ovdje u Banjoj Luci i Evropi i bijelce i crnce, i bogate i siromašne i svaki čovjek ima pravo na utjelovljenog Boga, to jest na ljubav Božiju”, rekao je Franjo Komarica pred početak božićne mise.

Prema njegovim riječima, Bog u kojeg kršćani vjeruju, zove se ljubav i zadužuje ih da otvore vrata svog srca za ljubav prema Bogu, prema bratu, čovjeku.

“Zato nam nijedan čovjek ne smije biti stranac da ga odgurnemo od svoga srca i svoga stava. Bog je u božićnoj noći donio definitivan mir između neba i zemlje, nas zadužuje da budemo aktivni mirotvorci u našim obiteljima, komšilucima, gradovima, selima, biskupijama”, rekao je Komarica.

Naglasio je da je Božić veliki božiji dar, ali i veliki izazov i veliko zaduženje za sve koji ga slave, bilo po novom kalendaru, kao danas katolici, ili po starom kalendaru za 13 dana, kao pravoslavci.

Čestitao je Božić svim katolicima koji danas proslavljaju najradosniji praznik, kao i pravoslavcima koji Božić slave za 13 dana.

Čestitkama se pridružila i Dragica Marić iz Banje Luke, koja je prisustvovala svečanoj misi kako bi osjetila malo više božičnog ugođaja.

“Rođenje Isusa Krista je dan radosti”, rekla je ona.

Banjalučanka Manda Radić, koja redovno posjećuje svoju župnu crkvu, a na velike praznike dolazi na mise u katedrali, današnji praznik proslaviće u krugu porodice, sa prijateljima i komšijama.

“Božić je blagdan mira, radosti i zadovoljstva, sreće i optimizma, dobre volje među ljudima, to je ono što je najvažnije”, kaže Zoran Piličić, generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci, koji je prisustvovao svečanoj misi u želji da Božić provede da Hrvatima u Banjaluci, nakon što je noćas bio na ponoćki u svom gradu – Kotor-Varoši.