SAD

Posljednja debata: Biden kritikovao Trumpovo upravljanje korona-krizom

debata (1)

Ovaj put su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dvije minute na svaku novu temu, te su se potom ponovno uključivali

Donald Trump i Joe Biden u četvrtak su se sukobili oko načina upravljanja pandemijom korona virusa u SAD-u i rasnih pitanja u zemlji, te razmijenili optužbe za korupciju, na posljednjoj predsjedničkoj debati, dvanaest dana prije izbora.

Kako bi se izbjegao haos prve debate održane krajem septembra kada se često od upadanja u riječ nije moglo čuti što kandidati govore, ovaj puta su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dvije minute na svaku novu temu, te su se potom ponovno uključivali.

No činilo se da je i ton američkog predsjednika Trumpa ovaj puta bio suzdržaniji nego na prvoj debati kada je neprestano upadao u riječ, a kada su oba kandidata razmijenila i brojne lične uvrede.

Demokratski kandidat Biden, bivši potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame, ponovio je svoju kritiku načina na koji Trump upravlja pandemijom korona virusa, dok je aktualni republikanski predsjednik ponovio optužbe na račun Bidena i njegove porodice.

Bidenove optužbe na račun vođenja koronakrize

Debata na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu bila je posljednja velika prilika za predsjednika da uhvati zaostatak za Bidenom iz anketa, 12 dana prije izbora.

Biden je optužio Trumpa da je odgovoran za žrtve COVID-19. “Neko ko je odgovoran za tako mnogo smrti ne bi smio ostati predsjednik Sjedinjenih Država”, rekao je Biden. “Ja ću tome stati na kraj”.

Dvojica kandidata trebala su biti odvojena pleksiglasom zbog COVID-a 19, što na prvoj debati nije bio slučaj, ali su barijere ipak uklonjene nakon što su Trump i Biden potvrdili da su se testirali na korona virus i bili negativni.

SAD ima 8,4 miliona zaraženih i 223.000 umrlih od korona virusa.

Trump je branio svoje upravljanje koronakrizom, te ustvrdio da je najgore prošlo. “Imamo vakcinu koja dolazi, ona je spremna, bit će raspodijeljena tokom sljedećih sedmica”.

Kada je od njega Biden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Trump je odgovorio: “Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivnja što je došao tu, to je krivnja Kine”, rekao je, govoreći o virusu.

Povezanost sa stranim zemljama

Nakon prve serije pitanja o korona virusu, uskoro se nastavila razmjena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.

Trump je ponovio optužbe da Biden i njegov sin Hunter posluju s Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protukandidata da pojasni optužbe za korupciju.

“Joe, mislim da dugujete pojašnjenje Amerikancima”, inzistirao je predsjednik koji je posljednjih dana ojačao osobne napade na svog protivnika, nazivajući obitelj Biden “zločinačkim poduzećem”.

Biden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno vezano uz Ukrajinu.

Biden je napao Trumpa vezano uz Kinu. New York Times pisao je ranije ove sedmice o Trumpovim poslovnim i financijskim vezana s Kinom.

“Saznali smo da je ovaj predsjednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini, a govori da je uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje”, rekao je Biden,

“Jedina osoba koja je zaradila na Kini je on”, dodao je. “Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom”

Porezne prijave

Potom je nastavio s protunapadom – podsjetio je Trumpa da nije nikada objavio svoje porezne prijave. “Što skrivate?”, upitao je.

Trump je više puta ponovio da je porez preplatio, nakon što su se pojavile optužbe da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemarivu svotu.

Govoreći o miješanju u američke izbore, Biden je rekao da će strane zemlje za to platiti.

“Svaka zemlja koja se miješa za to će platiti”, istaknuo je, nakon što je imenovao Rusiju, Kinu i Iran.

Visoki dužnosnici američkih obavještajnih službi optužili su Rusiju i Iran da su se pokušali uplesti u predsjedničke izbore 2020., što Moskva i Teheran oštro odbacuju.

Te optužbe objavljene dvije sedmice uoči izbora 3. novembra pokazuju koliko su visoki američki dužnosnici zabrinuti zbog pokušaja vanjskih čimbenika da izazovu sumnju Amerikanaca u integritet glasanja i prošire dezinformacije kako bi utjecali na ishod.

U vrlo užarenoj razmjeni mišljenja oko rasnih pitanja, Biden je rekao Trumpu da “dolijeva ulje na svaku rasnu vatru”.

“Najmanje sam ja rasist od svih ovdje”, rekao je Trump. Biden mu je uzvratio rekavši da se Trump nalazi među onim američkim “predsjednicima koji su bili najveći rasisti u modernoj povijesti”.

Rasno pitanje

Trump je zatim ukazao na to da je Biden podupirao zakone koji su dovodili do više stope pritvaranja, poglavito Afroamerikanaca.

Biden je priznao da je pogriješio kada je podupirao takve zakone u prošlosti i rekao da će se zalagati za ukidanje zatvorskih kazni za sitne prijestupe i koncentrirati na rehabilitaciju takvih osoba.

Sukobili su se i oko zdravstvene skrbi, što je pitanje koje američke glasače jako brine. Trump je rekao da je uspješno ukinuo ključne odredbe zdravstvene reforme koja je usvojena za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Debatu koja je trajala 90 minuta moderirala je Kristen Welker, izvjestiteljica NBC-a iz Bijele kuće. Iako se prije debate žalio što će ju ona voditi jer je tvrdio da je pristrana, Trump ju je sada pohvalio da se odlično snalazi.

Na debati je bilo oko 200 ljudi kojima se mjerila temperatura prije ulaska i svi su morali nositi masku tokom čitavog trajanja predsjedničke debate.

Donald Trump odbio je virtualnu debatu 15. oktobra, format koji je bio predložen kako bi se izbjegla moguća zaraza nakon što je predsjednik bio zaražen korona virusom.

CNN-ova anketa

Joe Biden bio je bolji u noćašnjoj posljednjoj debati uoči američkih izbora, prema anketi koju je kod onih koji su gledali debatu proveo CNN.

Sveukupno 53% glasača koji su gledali raspravu reklo je da je Joe Biden pobijedio u dvoboju, dok je 39% reklo da je to učinio predsjednik Donald Trump, piše CNN.

Gledatelji su još jednom rekli da su Bidenove kritike Trumpa uglavnom bile korektne (73% je reklo da su bile poštene, 26% nepravedne), a podijelili su se oko toga jesu li Trumpovi napadi na Bidena bili pošteni (50% je reklo da, 49% ne).

Što se tiče općeg dojma o Trumpovu učinku u debati, samo 28% je reklo da misli da je aktualni predsjednik pobijedio u raspravi, a 67% je njegovu kritiku na račun Bidena nazvalo nepravednom.